BOLESTI NEMA, OPREZ NA VIŠEM NIVOU

Pojava afričke svinjske kuge u Srbiji iako je bezopasna za ljude, za razliku od klasične svinjske kuge koja se može iskoreniti vakcinisanjem životinja, afrička svinjska kuga  je neizlečiva  bolest, čulo se na sastanku sa predsednicima Saveta mesnih zajednica iz
opštine Kladovo.

Zaraza se može proširiti preko telesnih tečnosti, zatim odeće i obuće, preko leševa inficiranih svinja ili ako se svinje hrane zaraženim mesom ili mesnim prerađevinama. Opasna su i mesta gde je zaražena životinja boravila, svinje se mogu zaraziti i ako dođu u dodir sa zaraženom  vodom ili ako dođu u kontakt sa drugim životinjama koje prenose virus, a to su glodari, insekti pa i ljudi.

– Pod zaraženim mestom smatra se prostor prečnika tri kilometra, dok je ugroženo područje prečnika 10 kilometara. Jedini način sprečavanja širenja virusa je ubijanje živih životinja i uklanjanje leševa takozvanim neškodljivim spaljivanjem. Eutanaziju i uklanjanje, te dezinfekciju prostora mogu da vrše samo ovlašćena lica. Nema zakopavanja, bacanja u reku, to je strogo zabranjeno i farmeri ne smeju sami da ubiju obolelo grlo. Leševi se uklanjaju  na propisan način i zakopavaju se na precizno određenom mestu- kazao je  Željko Martinović iz Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Sve svinje moraju biti obeležene, vakcinisane protiv klasične kuge I da ih prati odgovarajuća dokumentacija, jedna je od poruka sa sastanka..

– Iako je u Srbiji afrička kuga svinja pod kontrolom, područje Borskog okruga  proglašeno je takozvanom „A“ zonom, odnosno zonom visokog rizika. Svaku pojavu ili naznaku bolesti  vlasnici svinja u opštini Kladovo  moraju prijaviti veterinarskoj stanici „Animal Duo“ iz Negotina, pozivom na  broj telefona 545-197 ili veterinarskoj inspekciji- naglasio je Milisav Ratopekić, zamenik predsednika opštine Kladovo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *