BOLJA POSETA

Prvi meseci ove godine u opštini Majdanpek najavljuju dobru turističku sezonu, makar posmatrano kroz posetu najatraktivnijim lokalitetima, Lepenskom viru, Rajkovoj pećini, ali i stranih turista koji u ovu sredinu stižu sa Dunava, kruzerima.

U Centru za posetioce na Lepenskom viru kažu da su za prvih pet meseci imali posetu 26.700 gostiju iz zemlje i inostranstva. Prošle godine u istom period poseta je bila oko 23 hiljade, a to je i broj ostvarenih poseta tokom čitave 2014.godine koju su, podsetimo, obeležile katastrofalne poplave.  Rajkovu pećinu je ove godine obišlo blizu četiri hiljade posetilaca, a među njima najbrojniji su bili učenici, odnosno, đačke ekskurzije. Poseta bi, kažu, bila i veća da nije bilo problema sa vodom u pećini, zbog obilnih padavina ovog proleća, ali se računa da bi to moglo da bude nadoknađeno tokom letnje sezone.

Pristanišna sezona počela je u Donjem Milanovcu nešto ranije i trajaće do početka novembra. Najavljeno je pristajanje više od 170 kruzera, sa turistima iz svih krajeva sveta, a obzirom na brojnost već realizovanih vanrednih pristajanja, veruje se da će taj broj biti daleko veći.

U prilog boljim rezultatima u oblasti turizma je i činjenica da je „Šuplja stena“ proglašena za spomenik prirode i predata Turističkoj organizaciji Majdanpek na upravljanje. Tu se na osam hektara koji okružuju „Šuplju stenu“, uređuje  i „Beli izvorac“, gradi nekoliko malih mostova preko rečice Valja Prerast, a planira i rendžerska služba koja će brinuti o zaštiti biološkog i hidrološkog diverziteta na tom području.

Pored ovoga, i Nacionalni park Đerdap, objavio je Đerdapsku pešačku avanturu i u okviru nje mogućnost da se obiđu vidikovci, pećine i kanjoni u režimu zaštite I stepena, Kovilovo, Ploče, Veliki Štrbac, Mali Štrbac, Greben, Kanjon Boljetinske reke, Gradašnicu i Zlatno jezero.

Sve skupa, iz godine u godinu uspeva da zainteresuje sve više turista iz zemlje i inostranstva, a opštinu Majdanpek svrstava u sve važnije destinacije na turističkoj mapi Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *