BOLJEVAC U PILOT PROJEKTU INTEGRISANOG UPRAVLJANJA ZEMLJIŠTEM

Boljevac je jedna od jedanaest opština u Srbiji koja učestvuje u projektu uspostavljanja sistema integrisanog upravljanja i kontrole poljoprivrednog zemljišta, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za agrarna plaćanja.  Ovaj sistem će u narednom periodu biti uspostavljen na čitavom području Srbije i predstavlja osnov za agrarna plaćanja, odnosno ostvarivanje prava na državne subvencije za ratarsku proizvodnju.

– Ovo je početak usaglašavanja sa evropskom regulativom u oblasti agrara i uslov za otvaranje pregovaračkog poglavlja 11 u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ističe Zoran Knežević iz Uprave za agraran plaćanja Ministarstva poljoprivrede. – U praksi će to značiti da će se podsticaji po hektaru ostvarivati samo za površine koje se zaista obrađuju, dok se trenutno subvencije dobijaju po osnovu katastarske evidencije, koja često nije identična sa realnim stanjem parcela.

U pilot projektu u Boljevcu učestvuje pedesetak poljoprivrednika, uz asistenciju eksperata iz Slovenije. Sistem identifikacije podrazumeva unošenje podataka za svakog vlasnika pojedinačno, digitalizacija svake parcele prema realnom stanju u prirodi uz pomoć orto foto i satelitskih snimaka i podataka Republičkog geodetskog zavoda.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Boljevac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *