BORBA PROTIV KORUPCIJE

Na današnjoj debati povodom nacrta Lokalnog antikorupcijskog plana grada Bora koja je okupila predstavnike svih antikorupcijskih tela sa  republičkog nivoa, pohvaljen je takav odnos prema ovoj oblasti jer je ovo  prvi put da je na takav način organizovan ovakav  skup kada je reč o gradovima i opštinama koje su usvojile LAP.

-Samo 15 lokalnih samouprava u Srbiji je donelo lokalne akcione planove za borbu protiv korupcije i formiralo tela za realizaciju tih programa, što je jako mali broj, svega 10 odsto. Lokalni plan za borbu protiv korupcije ima 16 oblasti. Cilj je unapređenje integriteta institucija na lokalnom nivou, I sve dok sve lokalne samouprave ove mere ne sprovedu do kraja, što je obaveza u poglavlju 23, nećemo ući u Evropsku uniju- kazao je Zoran Gavrilović, direktor Biroa za društvena istraživanja.

Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora naglasio je da se u Boru pet mera od predviđenih 16 oblasti uspešno realizuje.

-Povećali smo transparentnost u radu I izveštavanju, imamo javne rasprave kod kreiranja budžeta, cena, onako kako to zakon nalaže, ali sve to mora biti podignuto na viši nivo. Formirano je i antikorupcijsko telo koje čine gradske stručne službe i ljudi iz civilnog društva-kazao je Milikić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *