COVID-19 I VANREDNO STANJE USLOVILI REBALANS BUDŽETA

Za samo nedelju dana i nakon ukidanja vanrednog stanja u Majdanpeku je čak u tri navrata zasedalo Opštinsko veće. Najznačajnija odluka sa tih sednica  je svakako predlog odluke o prvom ovogodišnjem rebalansu budžeta koji bi pred odbornicima trebalo da se nađe već naredne nedelje.

Kako se o tome govorilo, najpre, na još jednoj vrlo slabo posećenoj javnoj raspravi o nacrtu odluke o rebalansu budžeta, do prekrajanja plana u opštinskoj kasi moralo je da dođe usled smanjenog budžetskog priliva izazvanog svim onim što je pratilo epidemiju Covid-19 i realizaciju vanrednog stanja.

Gordana Nikolić, iz Odeljenja za finansije i budžet istakla je da je prihod umanjen za 52, a rashodi za 92 miliona dinara i objasnila da je na smanjenje prihoda najviše uticala Odluka koja je privrednicima omogućila odlaganje obaveze plaćanja poreza na zarade tokom trajanja vanrednog stanja, s tim da  taj iznos uplate naknadno, u 24 rate, počev od januara 2021.godine. Budući da najveći deo tog poreza, ide u opštinsku kasu, jasno je da je rebalans bio neminovan, naglasio je predsednik Opštine Dragan Popović i još dodao da su sredstva smanjena za kapitalne, a još ne započete investicije, mesnim zajednicama, upravi i izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, dok socijalna davanja nisu umanjivana, čak su u određenim segmentima uvećana. Komentarišući rashode, pomenuo je da je za mazut u prošloj grejnoj sezoni izdvojeno dodatnih 60 miliona dinara, da su na stanje u budžetskoj kasi uticali i drugi neplanirani troškovi uslovljeni vanrednim stanjem i epidemijom, nabavka dezinfekcionih sredstava, medicinskih i sanitetskog materijala.

Popović je izrazio nadu da će se do jeseni stabilizovati i poboljšati prilike i kroz drugi rebalans to odraziti na položaj korisnika budžetskih sredstava. Govoreći o njima nije propustio da ukaže na činjenicu da je za minulu grejnu sezonu iz budžeta izdvojeno 202 miliona dinara, praktično svaki peti dinar, a da su se tokom vanrednog stanja u nezavidnom položaju našli i drugi korisnici zbog smanjene stope naplata usluga.

Treba pomenuti da je na prvoj sednici Opštinskog veća Majdanpek, nakon  vanrednog stanja, doneto  više odluka vezano za davanje u zakup nepokretnosti u javnoj svojini, pa i nepokretnost za izgradnju objekta za stovarište materijala, u blizini prihvatilišta za pse lutalice, od oko 300 metara kvadratnih gde bi posao trebalo da dobije 4 do 5 radnika. Takođe, odlučeno je da se u zakup da poslovni prostor autobuskog stajališta u Donjem Milanovcu,  građevinsko  zemljište u Majdanpeku za podizanje objekta perionice automobila i poslovni prostor u Debelom Lugu, za seosku prodavnicu.

Izmenjeno je Rešenje o obrazovanju stručne Komisije  za ocenu projekata u oblasti informisanja,time što je umesto Zorane Bogdanović, koja je odustala, za novog člana imenovan je Darko Antanasijević, iz Udruženih radio stanica Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *