DAN BEZ AUTOMOBILA

U okviru obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti pod sloganom „Pešačite sa nama“ Turističke organizacije opštine Kladovo sprovela je akciju ,,Dan bez automobila „.


-Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija kojom se promovišu alternativni vidovi saobraćaja u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva. Zatvaranjem dela ulice 22. septembra  za motorni saobraćaj i proširenjem pešačkih zona stvoreni su  uslovi za bezbednije kretanje pešaka i drugih ugroženih grupa u saobraćaju na gradskom skveru u Kladovu – kazala je Aleksandra Vasiljević, iz TOO Kladovo.

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija koja se održava svake godine u periodu od 16. do 22. septembra.

– Tema je da se dan delimično provede bez automobila, njen cilj je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem makar jedne trajne mere u gradu ili opštini učini napor da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.To je razlog što je opština Kladovo podržala manifestaciju. Poruka je očigledna jer je kod nas već dosta urađeno u okviru korišćenja alternativnih vidova saobraćaja. Tema ovogodišnje kampanje je bezbedno pešačenje i bicikliranje-istakla je  Nevenka Boldorac, iz Kabineta predsednika opštine Kladovo.

Evropska nedelja mobilnosti sprovodi se u 2900 gradova i opština u 49 država koje na taj način iskazuju svoju solidarnost sa pricipima održive urbane mobilnosti. Prvi put  u akciju Stalne konferencije opština i gradova Srbije uključilo se  i Kladovo. U akciji je učestvovao i  Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo sa  saradnicima.

– Želimo da damo doprinos manifestaciji koja promoviše zdrave stilove života i time doprinosi urbanoj mobilnosti. Pokušavamo da utičemo na školsku populaciju da stekne zdrave navike kroz pešačenje, ali i svakodnevne sportske aktivnosti. Zato su se u akciju  uključili i članovi saobraćajne sekcije OŠ „Vuk Karadžić“. Dok su stariji osnovci
vozili bicikle na poligonu spretnosti njihovi drugari iz nižih razreda crtali su na trotoaru. Osim praktične edukacija na otvorenom održano je i tematsko predavanje „Bezbednost u saobraćaju i alternativni vidovi saobraćaja- dodao je Goran Matović, pomoćnik predsednika opštine Kladovo.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Kladovo. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *