DO 15. JULA NIJE VRŠEN INSPEKCIJSKI NADZOR

Samo u junu prema Izveštaju o ispitivanju kvaliteta vazduha u Boru za taj mesec, koji radi Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor,  se navodi da kada je reč o prosečnim dnevnim vrednostima sumpor dioksida na mernom mestu Jugopetrol od ukupno 30 dana uzorkovanja, 18 dana je bilo zabeleženo prekoračenje granične i tolerantne vrednosti koja iznosi 125 mikrograma po metru kubnom, gde je 11 juna iznosila 711 mikrograma po metru kubnom. Na mernom mestu Tehnički fakultet u junu je dva dana zabeleženo prekoračenje dozvoljenih vrednosti, Gradski park tri a Institut jedan dan.

Kada je reč o teškim metalima uzima se u obzir godišnji prosek.

Koncentracija suspendovanih pm10 čestica u vazduhu u kojima ima teških metala prema izveštaju Instituta u junu je merena 29 dana na mernom mestu Krivelj i na mernom mestu Institut pet dana. Takođe se navodi da na oba merna mesta u odnosu na propisanu graničnu vrednost nije bilo prekoračenja. Međutim maksimalna koncentracija arsena kod Instituta 06. juna je iznosila čak 262,7 nanograma po metru kubnom.

Redakcija nedeljnika „Timočke“ još 05. jula prosledila je Ministarstvu zaštite životne sredine Zahtev za pristup informaciji od javnog značaja i pitanja vezana za aerozagađenje u Boru koja su se, između ostalog, odnosila na to da li je Ministarstvo zaštite životne sredine po tom pitanju reagovalo, da li je obavljen inspekcijski nadzor, jesu li podnete prijave,  koje su sankcije predviđene.

Odgovor Ministarstva od 15. jula se odnosio na to da ne poseduju dokument koji sadrži tražene informacije, odnosno kako nam je tada objašnjeno do tada nije izvršen inspekcijski nadzor a u skladu sa tim da li će biti i kada, zamoljeni smo da pitanja prosledimo pomoćniku ministra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *