DOBAR ULOV NA 36. ZLATNOJ BUĆKI ĐERDAPA

Nakon dva dana i ukupno 12 sati provedenih na vodi, učesnici 36. Zlatne bućke Đerdapa na Đerdapskom jezeru kod Tekije, na merenje su doneli 55 somova  ukupne težine 207,1 kilogram. S obzirom da je u prvoj dekadi avgusta kako organizatori rekoše  riba slabo radila ulov je bolji od očekivanog. U konkurenciji 34 alasa iz  svih krajeva Srbije,  titulu najboljeg para poneli su Ištvan Bata iz Martonoša kod Kanjiže i  Žarko Čekerdžin sa Palića,jer su ulovili 14 riba ukupne težine 51 kilogram.

– Prvi dan bio je uspešniji jer smo nadmudrili ukupno 10 somova težine 30,3 kilograma, tome je doprinelo iskustvo i poznavanje terena. Drugog takmičarskog dana ulovili smo četiri ribe ukupne težine 20,7 kilograma i to je bilo dovoljno da prošlogodišne drugo mesto nadogradimo titulom najuspešnijeg para. Koristili smo standardne mamce, riba je radial, iskustvo je bilo dragoceno i to je odlučilo pobednika. Lep je osećaj osvojiti tiitulu nezvaničnog prvaka sveta u toj disciplini, jer je Zlatna bućka u Tekiji najveća ribolovačka manifestacija u Srbiji -kazao Ištvan Bata.

Na ovogodišnjoj somovijadi na Dunavu od potopljenog ostrva Ada Kale do Hajdučke vodenice nadmetali su se alasi kojima je bućkanje strast. Sa ulovom osam somova teških 30 kilograma višestruki pobednici somovijade u Tekiji braća Goran Milivojević iz Kladova i Zoran Milivojević iz Tekije osvojili su drugo, dok su Ervin Vereš i Saša Danijel sa Palića  sa sedam riba  težine 26,3 kilograma zauzeli treće mesto. Soma kapitalca teškog 29,3 kilograma dugačkog 150 centimetara  nadmudrili su Negotinac Novica Despotović i Stevan Marinković iz Novog Sipa.

– Koristili smo standardni mamac, bućkanjem po vodi, iznervirali smo soma koji nije odoleo izazovu i zakačio se na udicu. Borba sa grdosijom trajala je dvadesetak minuta – objašnjava
Despotović i dodaje da je proletos na Dunavu kod Tekije nadmudrio soma dugačkog 247 centimetara , a riba je imala 84 kilograma.

Iako je tradicionalni festival ribe u naselju smeštenom na obalama Đerdapskog jezera okupio vrhunske majstore bućkanja, sa vode se bez ulova  vratilo devet posada.Takmičarski deo tradicionalne manifestacije završen je kuvanjem riblje čorbe uz učešće 30 majstora kotlića iz svih krajeva Srbije.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Kladovo. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *