EBRD SARAĐUJE SA GRADOM BOROM

Žužana Hargitai, generalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan najavila je podršku te banke u realizaciji projekata za obnovu mreže daljinskog grejanja i poboljšanju energetske efikasnosti stambenih zgrada u Boru.

– Prvi razlog zašto smo došli u Bor  je zagađenje vazduha  i šta možemo uraditi vezano za taj problem, a naišli smo i na spremnost Gradske uprave da razgovaraju sa nama o obnovi mreže daljinskog grejanja.  Sagledaćemo sve mogućnosti za prelazak na obnovljive izvore energije za daljinsko grejanje i razgovaraćemo o obnovi stambenih objekata, odnosno poboljšanju  energetske efikasnosti. Videćemo kako je moguće to implementirati preko javnog Esco modela, što podrazumeva da se plate isti računi a dobije obnovljiva zgrada.  Mi smo spremni da pomažemo, definišemo projekat,  a kada je reč o finansiranju, tražićemo izvore za bespovratna sredstva, kako bi pomogli i olakšali gradu u realizaciji ovih projekata – kazala je Hargitai.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić podsetio je da je iz gradskog budžeta izdvojeno 30 miliona dinara za  uređenje energetske efikasnosti stambenih objekata.

–  EBRD je u gradu Boru prepoznala ozbiljnog partnera. Treba da sagledamo kako da najefikasnije uradimo rekonstrukciju sistema proizvodnje toplotne energije, od izgradnje novih toplana preko sistema transporta toplotne energije do krajnjeg korisnika. Naši građani moraju imati kvalitetnije, stabilnije i jeftinije grejanje. Završili smo lokalne studije i sada tražimo izbor energenata za grejanje i sredstva za realizaciju ovih projekata. Naši partneri  koji su se uključili u ovaj projekat  su EBRD,  Vlada Republike Srbije sa projektom izgradnje novih kotlarnica i drugi partneri koji su zainteresovani da rešimo ovaj problem odgovorno i sistemski.  Nama je na prvom mestu ekologija kada je u pitanju uvođenje novog sistema grejanja, a kada govorimo o stambenim objektima  cilj je da dobijemo  bolju energetsku efikasnost, veći komfort stanovanja naših sugrađana, i manju potrošnju energije koja je neophodna da se zagreju stanovi koji su priključeni na sistem daljinskog grejanja a to samim tim omogućava da dobijemo i nižu cenu grejanja-kazao je Milikić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *