GOLUBOVIĆ: BEZ EKONOMSKOG RAZVOJA NEMA NI PORASTA NATALITETA

U borskoj Opštoj bolnici do 13. novembra ove godine obavljeno je 344 porođaja, gde se do kraja godine očekuje do 390 porođaja, oko 20 više nego godinu dana ranije. Statistika ukazuje da je ove godine najviše porođaja izvršeno u julu mesecu, kada se desio 41 porođaj. Dr Goran Golubović, načelnik Odeljenja ginekologije borske bolnice ističe da se u poslednjih pet do šest godina  prosečan broj porođaja koji se godišnje obavi u bolnici kretao oko 400.

– Krajem 80-ih godina prošlog veka bilo je 800 i 900 porođaja. Nažalost, sada je situacija drugačija. Drastičan pad osetio se  2000 godine, kada je bilo oko 524 porođaja. Nakon toga broj porođaja se menjao,  naizmenično, beležen je i blagi porast ali i pad – kazao je dr Golubović.

On naglašava da je poboljšanje ekonomskog aspekta glavna stavka koja bi u većoj meri, između ostalog, poboljšala i porast nataliteta.

– Na pad nataliteta najviše utiče strah od ekonomske i socijalne neizvesnosti. Trend je da ljudi u velikom broju odlaze iz zemlje u potrazi za poslom i boljim uslovima života. Mi u Boru , imamo koliko toliko razvijenu privredu, dok je u drugim sredinama još teža situacija. Primera radi u Zaječaru se obavi 100 porođaja manje nego u borskoj bolnici a grad je  koji ima oko 10 000 stanovnika više od Bora. Mlade žene, starosti između 20 i 30 godina,  kada dolaze na pregled kod nas, na privremenom su radu u Češkoj,  Slovačkoj, Nemačkoj, Austriji, i to je sve češći slučaj.  Bez ekonomskog razvoja, ni natalitet ne može da se popravi – dodaje naš sagovornik.

Dr Golubović ističe da su mere koje grad i država u cilju podizanja populacione politike dobre ali ne utiču u velikoj meri na porast nataliteta.

– Svaka mera je dobrodošla i pozitivna  ali  osnovni problem je ekonomske prirode. Država ne može ženama koje rađaju a nisu zaposlene da daje punu platu. Pomoć svakako znači, ali to još uvek nije dovoljno, to će povećati broj porođaja za dva do pet posto. Statistika ukazuje da je neophodno da u Srbiji  svaka žena rodi troje dece da bi iole obezbedili opstanak, odnosno pozitivan natalitet. To je redak slučaj u Boru, gde je najveći broj porodica sa jednim ili dva deteta. Na ovim prostorima, jedino u majdanpečkoj opštini, se žene odlučuju u većoj meri za treće dete. Rešenje leži u činjenici da se drastično promene uslovi života, jer u tom slučaju mladi ne bi u tolikom broju napuštali zemlju a porodice bi sigurno imale više dece – dodaje dr Golubović.

Dr Goran Golubović napominje da je borska bolnica u Boru opremljena savremenom i neophodnom opremom kao i kadrovima.

Prošle godine je u  Opštoj bolnici obavljeno  369 porođaja.

ZA OBLAST SOCIJALNE POLITIKE ŠEST ODSTO BUDŽETA

Grad Bor sprovodi određen broj mera koje imaju za cilj poboljšanje nataliteta. Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora nagasio je da je prema nacrtu budžeta za 2020 godinu, za oblast socijalne zaštite i populacione politike predviđeno oko šest odsto od ukupnog budžeta.

-Nije isključeno da će biti promena i da će kroz predloge naših sugrađana, nevladinih organizacija, udruženja građana, institucija, prvobitni plan biti promenjen, pa možda će se izdvojiti i više sredstava. Drago mi je da po prvi put imamo budžet koji će kreirati građani –naglasio je Milikić.

”Redakcija „Timočkih“

Projekat „Natalitet-alarm za budućnost Bora“ sufinansiran je od strane grada Bora. „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *