GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE DELOVAO PREVENTIVNO

Jedan od požara u Boru

Gradski štab za vanredne situacije delovao je preventivno po pitanju svih mogućih dešavanja u vanrednim situacijama. Među značajnijim aktivnostima u radu Gradskog štaba bilo je usvajanje Operativnog plana odbrane od požara, čiji je veći deo realizovan. Mere su se sprovodile kako bi se što više uticalo na prevenciju izbijanja požara i podigla svest kod ljudi, a prvenstveno poljoprivrednika, o štetnosti i posledicama spaljivanja trave i ostataka letine na njivama. Zahvaljujući Sektoru civilne zaštite i poverenicima, informacije su brže stizale do nadležnih, što je pokazalo da njihova reakcija bude bolja i efikasnija.

Kako se navodi u izveštaju o aktivnostima Gradskog štaba za vanredne situacije, aktivnosti iz operativnog plana odbrane od požara odnosile su se na posete mesnim zajednicama, gde su predstavnici lokalne samouprave u saradnji sa pripadnicima Vatrogasno spasilačke jedinice iz Bora, i službenicima Poljoprivredne Savetodavne i Stručne službe iz Negotina  vršili edukaciju građana o štetnosti paljenja strnjika i izazivanja požara na otvorenom prostoru.

– Tom prilikom smo prisutnim građanima delili i letke koje smo štampali. Popravljali smo protivpožarne puteve i uređivali alternativne vodozahvate u rularnim delovima naše gradske uprave i u blizini velikih šumskih komleksa. Svi prilazni putevi velikim šumskim kompleksima i alternativni vodozahvati su ucrtani na karti sa snimljenim kordinatama. Naši poverenici su stalno na terenu kada je povećana opasnost od požara i prate situaciju nakon čega nas izveštavaju ukoliko bude potrebe. Za potrebe ranog otkrivanja požara, pre svega u slabo naseljenim delovima pokrivenim šumom, isplanirali smo budžetom sredstva za postavljanje rotacione kamere za video nadzor, velikog optičkog zuma, koja bi bila povezana sa dežurnom službom Vatrogasno Spasilačke jedinice u Boru. Kameru bi postavili na radarskom Centru Crni vrh zbog dominantne lokacije –navodi se u izveštaju.

Podjednako je važno i stanje protivpožarne zaštite u stambenim zgradama i visokim objektima koja još uvek nije na zavidnom nivou.  Prema zakonu o stanovanju i održavanju zgrada predviđena je i obaveza održavanja istih koja je u nadležnosti skupštine stanara na čelu sa upravnikom ili profesionalnim upravnikom zgrada. Iako se pojedini upravnici zgrada interesuju za ovo pitanje i nabavku neophodne opreme, to je još uvek u manjem procentu.

Pripadnici Odeljenja za vanredne situacije Bor koriste svaku pirliku na gostovanjima u medijima i na sastancima u Gradskoj upravi da skrenu pažnju na važnost ispravne PP zaštite u stambenim objektima.

Projekat: “PP zaštita-nebriga koja tinja“, sufinansiran je iz budžeta Grada Bora . „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *