INTERNO ODELENJE ULAZI U KOVID SISTEM, GRAD PRIPREMA PAKET MERA PODRŠKE ZA PREDUZETNIKE

U prethodna 24 časa na teritoriji grada Bora registrovano je još 24 pozitivnih slučaja na virus korona i ukupno je 250 obolelih od ove zarazne bolesti na teritoriji grada Bora.

– Sinoć je stiglo 79 rezultata , od kojih je 31 bio pozitivan, i 14 je izlečenih, kod sedmoro je ponovljeno testiranje bilo pozitivno i novih je 10 slučajeva.  Među novoobolelima je i petoro dece , po dvoje uzrasta 14 i 17 godina i jedno dete staro 13 godina. Oni imaju blagu kliničku sliku i njihov kontakt zaraze su bili roditelji. Ostali pozitivni pacijenti imaju blagu do srednje tešku kliničku sliku. U kovid ambulanti smo juče zabeležili 105 pregleda, od čega je 80  prvih pregleda i 15 kontrolnih pregleda. Urađena je i dopunska dijagnostika u bolnici i 14 pacijenata je zadržano u bolnici sa srednje teškom kliničkom slikom na dalje  lečenje. Mere moramo da poštujemo i da budu sastavni deo našeg života. Zdravlje je svima nama u ovom trenutku najpreče, izbegnimo susrete i kontakte i ostanimo kod kuće –kazala je dr Vesna Radosavljević, direktorica borskog Doma zdravlja.

U Opštoj bolnici u Boru i interno odelenje, koje ima 55 postelja je prevedeno u kovid sistem. Trenutno je u bolnici hospitalizovano 35 pacijenata od kojih je 24 pozitivno na koronu i za dvoje  se čeka rezultat.

– Bolesnici internistički su prebačeni na odelenje produžene nege i lečenja a oni koji su bili u koronanarnoj jedinici su prebačeni u centralnu intenzivnu negu.Oni bolesnici koji dođu do odelenja znači da imaju srednje tešku ili tešku kliničku sliku. Sama činjenica da smo morali interno odelenje da prenamenimo i da bude za kovid pacijente govori o ozbiljnosti situacije. Trenutno su dva odelenja u toj funkciji, grudno i interno i i 20 lekara raznih specijalnosti je angažovano za timove –kazao je dr Joksimović.

On je apelovao na građane da budu restriktivniji što se tiče dolazaka u bolnicu.

– Ljudi su navikli da preskoče primarnu zadravstvenu zaštitu i odmah dođu u bolncu. Sada je situacija jako ozbiljna i mora da se vodi računa ko ulazi u bolnicu, gde je zelena a gde crvena zona.  I pored naših molbi,  ja sam jutros vratio čoveka koji je stigao do drugog sprata do hiruškog odelenja kroz zonu gde je vidno istaknuto da je crvena zona. To ne smemo da radimo i moramo da povedemo računa i budemo odgovorni ako hoćemo da se zaštitimo – dodao je dr Joksimović.

U bolnici je 15 zdravstvenih radnika pozitivno na virus korona, do kojih se dvoje nalazi na bolničkom lečenju.

– I dalje imamo dosta pregleda i snimanja, nema mesta nezadovoljstvu ako se neko vreme sačeka na rezultat ili snimanje. Kadar je mesecima iscrpljen. Za jedan dan se preko 70 snimaka uradi za kovid pacijente. Odelenja ostala funkcionišu – dodao je dr Joksimović.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić naglasio je dase priprema paket mera kako bi se preduzetnicima na teritoriji grada Bora olakšalo poslovanje i biće im umanjene obaveze za lokalne komunalne takse za decembar 2020 godine i januar i februar 2021 godine.

– Kompletna privreda dobiće umanjenje 99 posto za lokalne komunalne takse i za preduzeća za korišćenje javnih površina, što ćemo po hitnosti doneti odluku na narednoj sednici Skupštine grada. To oslobađanje, u decembru će iznositi oko dva miliona dinara. Cilj je da se pomogne preduzetnicima i njihovom poslovanju koji su pogođeni virusom korona. Kada se usvoje za narednu godinu takse, daćemo predlog da se oslobode naši privatnici na isti način za plaćanje komunalnih taksi i za januar i februar naredne godine da tada imaju manje namete od strane grada i da im olakšamo da tada plaćaju obaveze koje imaju prema Republici Srbiji – rekao je Milikić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *