IZGRADNJA NOVOG TOPLOVODA I OBNOVA POSTOJEĆIH TOPLANA

Na gradilištu nove toplane na drvnu sečku u kladovskom naselju „Pemci“ nakon ugradnje  dva kotla instalisane snage po tri megavata trenutno se radi na montaži čelične  krovne konskonstrukcije u sektoru jednodnevnog skladišta za drvnu sečku, ali i redovni mašinski i građevinski radovi. Izgradnja  toplane  obuhvata instalaciju kotlova, cevi za daljinsko grejanje, kao i izgradnju cevovoda za vodu i kanalizaciju i elektroenergetskih vodova. U novom postrojenju ugrađen je jedan od četiri akumulatora toplote visine 22, težine 32 tone zapremine 250 kubika vode.

– Instalisana snaga dva kotla od po tri megavata sa četiri akumulatora toplote biće povećana za dodatna dva megavata. Osim toga  akumulatori toplote  omogućiće da čuvamo toplotnu energiju u situacijama kad zbog visokih spoljnih temperatura postrojenje ne mora da radi. Akumulacijom i čuvanjem viška toplotne energije sistem će biti bezbedniji i stabilniji i ekonomičniji-navodi Nevenka Boldorac, šef kabineta predsednika opštine Kladovo.

U međuvremenu osim akumulatora toplote montirana su u dva ekspanzivna suda, a sva oprema je iz uvoza.U okviru projekta poboljšanja energetske efikasnosti uporedo sa gradnjom toplane na drvnu sečku, koja će se prostirati na površini od 575 kvadrata kreće i realizacija projekta na izgradnji toplovodne i vrelovodne  mreže ukupne dužine 2027 metara predizolovanim cevima prečnika 150 i 300  milimetara.

– Novim toplovdom  toplana  na sečku biće povezana sa starom toplanom „Pemci“ i toplanom „Centar“, kao i sa srednjom školom. Osim toga predstoji nam i rekonstrukcija te dve toplane kako bi mogle da funcionišu automatizovano sa toplanom na biomasu- pojasnila je Boldorac  i dodala da je reč o kapitalnoj investiciji koja će Kladovu omogućiti savremen sistem daljinskog grejanja.

Investitor radova na izgradnji toplane vrednih 500 miliona dinara  i projekta koji sadrži izgradnju toplovoda i rekonstrukciju toplana „Pemci“ i Centar“ u iznosu od 224 miliona dinara bez PDV je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije .Rok za izgradnju toplovodne I vrelovodne je 120 dana. Kao energente dva  kotla  u toplani na bio masu koristiće drvnu sečku, a to će racionalizovati troškove grejanja i smanjiti aerozagađenje jer fosilna goriva, ugalj, nafta i gas, uskoro odlaze u prošlost.

Projekat “Kladovo po meri građana” sufinansiran je od strane Opštine Kladovo. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.” 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *