KOMUNALNI RED MORA DA SE POŠTUJE

Zbog polena ambrozije u Srbiji su ordinacije pune građana koji kijaju i kašlju, a nemaju ni virus ni prehladu jer je koncentracije polena te biljke u ekspanziji. Sezona cvetanja svih korovskih biljaka traje do prvih dana novembra, ali od oktobra se očekuje pad dnevne koncentracije  alergenog polena ambrozije, kažu nadležni.

U većini mernih mesta izmerene su povećane koncentracije polena ambrozije i to od dva do 10 puta iznad graničnih vrednosti. Od tog problema nisu imuni ni Kladovljani kazao  je  Radoje Đurović, rukovodilac odeljenja za inspekcijske poslove.

– Građani se  sve više žale na probleme koji su uzrokovani polenom ambrozije i zbog toga  moramo delovati energičnije. Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu koja vlasnike imanja na kojima ima ambrozije obavezuje da uklone tu korovsku biljku. To podrazumeva zaoravanje ili tanjiranje  površina, procedura je u nadležnosti vlasnika parcele, a ukoliko on to ne želi da radi biće angažovano treće lice na teret onog na čijem posedu je iznikla ambrozija- naglasio je Đurović,  uz konstataciju da se nada da će se meštani opštine Kladovo ozbiljno uhvatiti koštac sa tim  problemom.

U inspekcijske službe lokalne zajednice veoma često stižu i prigovori građana na nepopštovanje komunalnog reda.

-To se odnosi na skladištenje drva na javnim površinama, na parkiranje starih automobila i olupina bez registarskih oznaka na zelene površine, kao i na velike količine građevinskog materijala koji građani tokom izvođenja radova drže na kolovozu. Narednih dana pojačaćemo inspekcijski nadzor, slaćemo opomene, a nakon toga primenićemo kaznene mere. Veliki problem stvaraju nam i psi lutalice čije humano uklanjanje sa ulica obavljaju radnici zoo higijene, pa na vlasnike kućnih ljubimaca apelujemo da vode računa o životinjama odnosno da ih ne puštaju van ograde dvorišta-kazao je Zvezdan Stefanović, opštinski inspektor za zaštitu životne sredine.

Od početka godine Kladovljani su inspekcijskim službama  podneli 45 zahteva za nadoknadu štet zbog napada i ujeda pasa lutalica. Za prvih sedam meseci ove godine na ime odštete oštećenim licima iz budžeta opštine Kladovo isplaćeno je oko 950.000 dinara.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Kladovo. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *