KONZERVACIJA MALOG GRADA

U okviru realizacije projekta „Tajne srednjovekovnih tvrđava“ koji se sprovodi u kroz IPA program prekogranične saradnje Rumunija -Srbija, počeli su radovi na rekonstrukciju, sanaciji i konzervaciji  Malog grada  u srednjovekovoj tvrđavi „Fetislam“ sagrađenoj 1524. godine. Sve uslove koji se odnose  na zaštita i obnovu kulturno- istorijskog dobra u Kladovu.propisao je Zavod za zaštitu spomenika kulture  iz Niša kojem je poveren kozervatorski nadzor.

Za Kladovljane tvrđava Fetislam oduvek je stari grad među čijim zidinama provode slobodno vreme. Nakon izgradnje vizitorskog centra i revitalizacionih  radova  tvrđava će uskoro postati atraktivna destinacija u turističkoj ponudi opštine Kladovo, ali i prekograničnog regiona čija obnova sadrži konzervatorske radove vredne 427.000 evra.

-Rekonstrukcija Malog grada između ostalog podrazumeva revitalizaciju kula, bedema sa vojnim putem, barutane, severozapadne kapije sa mostom, kao i uvođenje dekorativne rasvete koja će doprineti kvalitetnijoj prezentaciji tvrđave Fetislam u noćnim uslovima.Rok za završetak projektnih aktivnosti je 10 meseci-podsetio je Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo.

Projekat “Kladovo po meri građana” sufinansiran je od strane Opštine Kladovo. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.” 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *