LIMES NA UNESKOVOJ LISTI

Uspostavljanje rimske granice počinje u prvim decenijama Prvog veka naše ere i traje do početka Sedmog veka. Limes u Srbiji je činio niz utvrđenja na desnoj obali Dunava koja su gradili pripadnici rimskih legija, naglašeno je tematskom predavanju  „Granice Rimske imperije“ na kojem je u kladovskoj vili „Ruža“ govorio prof.  dr  Miomir Korać, naučni savetnik, direktor Arheološkog instituta u Beogradu i  rukovodilac projekta “Viminacijum”. Nadležne institucije kulture u Srbiji , započele su proceduru priprema dosijea i plana upravljanja za upis Granica Rimskog carstva – Dunavski Limes u Srbiji na Uneskovu listu svetske baštine.

– Arheolozi su na prostoru Gvozdenih vrata već bili prilično zaposleni u drugoj polovini XX veka, tokom izgradnje hidroelektrana Đerdap I i Đerdap II, koristeći poslednju priliku da istraže i spasu ono što je nakon nekoliko milenija preostalo od grandioznih kultura koje su se razvijale duž Dunava. U svet su tada poslate slike najstarije kamene skulpture sa Lepenskog Vira. Predmeti su obogatili muzeje, saznanja o drevnim kulturama uticala su na nove generacije istraživača i nove kulturne teorije, a antičko nasleđe je, nažalost, najvećim delom potopljeno, dok su preostale fotografije i crteži jedina svedočanstva o njihovom postojanju- naglasio je prof.dr  Miomir Korać.

Preliminarnu listu Limesa u Srbiji čini šezdeset arheoloških nalazišta i lokaliteta od kojih je veliki broj istraživan uoči izgradnje Hidrocentrale Đerdap. Dunavski Limes u Srbiji pokriva područja devet lokalnih zajednica,  a opština Kladovo ima najviše lokaliteta koji će se naći na preliminarnoj listi, smatra profesor Korać.

– Rimski Limes, odnosno granice nekadašnjeg Rimskog carstva, danas se prostiru na preko 7.500 kilometara, kroz 20 zemalja koje okružuju Sredozemno more, čineći najveći i najduži spomenik kulturne baštine na svetu. Našoj zemlji pripada ako ne njen najlepši deo, onda svakako najuzbudljiviji od  Viminacijuma do ostataka Trajanovog mosta, najdužeg mosta sagrađenog u antici , rimskog puta usečenog u stene Đerdapske
klisure , Trajanove table i vojnog utrđenja Diana. Nakon decenija zaštitnih istraživanja, potom konzervacije onoga što je preostalo (Diana,Pontes), u mogućnosti smo da naš deo Limesa stavimo pod zaštitu UNESCO-a. Naravno, do toga se još mora dosta uraditi na zaštiti, fizičkoj i pravnoj, ali prvi koraci su već napravljeni- pojasnio je profesor Korać.

Izuzetno posećeno predavanje održano je okviru tribinsko- edukativnog programa Centra za kulturu Kladovo, O prostranstvima i značaju granica Rimske imperije, svetskog kulturnog dobra pod zaštitom UNESCO-a, profesor Korać razgovarao je i sa Sašom Nikolićem, predsednikom opštine Kladovo na čijoj teritoriji je osam lokaliteta iz rimskog doba.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Kladovo. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *