MEĐUGENERACIJSKA RAZMENA I SOLIDARNOST

U Kladovu je održana tematska  radionica iz oblasti populacione politike  „Usklađivanje rada i roditeljstva“ sa akcentom na međugeneracijsku razmenu i solidarnost. Jedan od načina da se shvati međugeneracijska solidarnost je da je ona mehanizam da se uspostavi i održava uzajamno korisna razmena među generacijama.

– Reč je o projektu  koji sprovodi Kabinet ministarke bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku. Za sufinansiranje mere populacione politike opštini Kladovo država je odobrila 5.506.300  dinara za projekat rekonstrukcije objekta 1 PU „Neven“  koji je prihvaćen na Javnom pozivu.  Edukacija je namenjena  strukturama koje se bave decom, populacijom i demografijom, u cilju sticanja novih znanja, upoznavanja i primenjivanja iskustva drugih opština u rešavanju problema- naglasio je Miodrag Gubijan iz NVO “Inkluzija danas”.

U Srbiji je blizu 25 odsto populacije starije od 60 godina, oko 19 odsto su stariji od 65 godina, a procene pokazuju da će do 2050.godine broj starijih od 60 godina iznositi 32 odsto.

-Stanovnici Kladova su u proseku stari 48 godina što je za pet godina više od prosečnog stanovništva u Srbiji. Reč je o opštini u kojoj je stanovništvo sve starije i  ukoliko se nešto ne uradi na ovu temu Kladovo će se brzo  naći  u situaciji u kojoj se nalaze Crna Trava i Rekovac u kojima je prosečno stanovništvo staro preko 55 godina-
naglasio je Gubijan.

Ukupna vrednost projekta kojeg u opštini Kladovo finansira država preko Kabineta ministarke bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku iznosi  6.478.000 dinara, jer je učešće jedinice lokalne samouprave 971.700 dinara. U radu tribine učestvovali su predstavnici Centra za socijalni rad, Crvenog krsta, PU “ Neven“ i drugi.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Kladovo. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *