MILIKIĆ: FINANSIJSKA PODRŠKA PORODICI JE VEOMA VAŽNA

Grad Bor izdvaja značajna sredstva za sufinansiranje mera populacione politike. Pravo na novčanu pomoć nezaposlenim porodiljama do navršene prve godine života deteta ostvarilo je u prethodnih godinu dana 114 korisnica koje primaju mesečno po 15.000 dinara. Isplaćuje se i jednokratna novčana pomoć porodiljama i to za 251 ženu, koje dobijaju za prvo dete 25.000, za drugo 40.000 a za treće i četvrto po 70.000 dinara. U prethodnih godinu dana izdvajala su se sredstva i za vantelesnu oplodnju, i četiri para je dobilo po 250.000 dinara. Za ličnog pratioca deteta bilo je 12 korisnika, kod personalne asistencije četiri a smeštaj u Dnevnom boravku za decu sa smetnjama u razvoju koristilo je 28  a uslugu pomoć u kući  25 osoba.

-Finansijska podrška porodici je veoma važna, a za grad je bitno da se deca rađaju, jer ako nam parkovi i škole nisu puni, suočićemo se sa ozbiljnim problemom. Ulažemo puno u obrazovanje i za sufinansiranje mera populacione politike i na taj način šaljemo jasnu poruku da su mladi naš prioritet jer upravo na njima počiva budućnost-kazao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora.

Iz budžeta se izdvajaju i sredstva za poklon pakete za đake prvake kao i za besplatne udžbenike za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola na teritoriji grada Bora. Ove godine za nabavku udžbenika utrošeno je 9. 824. 375,00 dinara a za kupovinu poklon paketa za đake prvake 250. 000 dinara.  Kupljeno je 16 000 knjiga za osnovce, odnosno 1650 kompleta i obezbeđeno 410 poklon paketa za isto toliko đaka prvaka.

-Grad Bor izdvaja 14 odsto budžeta za obrazovanje što nije mali procenat.  Iz godine u godinu ćemo se sve više baviti našim najmlađim sugrađanima. Zanovili smo i klupe i stolice u svim osnovnim školama na teritoriji grada Bora za šta je izdvojeno  11 miliona dinara, radili smo rekonstrukciju školskih objekata u celini, poboljšavamo energetsku efikasnost, uređujemo učionice, a obnovili smo i dečija igrališta. Naredne godine planiramo da obezbedimo ormariće za sve osnovne škole u selima i u gradu. Pomoćićemo deci i roditeljima da za njih školstvo i roditeljstvo bude mnogo lakše –dodao je  Milikić.

Poklon paketi koji su uručeni đacima prvacima sadržali su školski pribor, sveske, bojice i ostalo neophodno za nastavu. Prošle godine za nabavku poklon paketa prvacima, utrošeno je 279 833,40 dinara.

Prvi čovek Bora naglašava da radost i osmeh na licima đaka nema cenu i da će se upravo i u narednom periodu nastaviti ulaganja za obezbeđivanje boljih uslova za najmlađe Borane.

Posle pola veka Bor dobija i novo obdanište u naselju Novi gradski centar, gde se očekuje da bude smešteno oko 120 mališana.

-Ovo obdanište će imati razvojnu grupu što dosad nije bio slučaj u nijednom vrtiću i sa decom će raditi defektolozi i logopedi-kazao je Milikić.

Ovaj projekat se realizuje u saradnji sa Ministartsvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Za radove je izdvojeno 18 miliona dinara, od čega ministarstvo donira 11 a preostalih sedam miliona dinara Grad Bor. Objekat koji je predviđen za vrtić je površine 540 kvadrata gde će biti smešteno pet i jedna razvojna grupa, a očekuje se upošljavanje oko 25 radnika.

Tradicionalno, Grad Bor nagrađuje i  najbolje učenike i njihove profesore, kao podstrek da budu još bolji. Kao i prethodnih godina u okviru Oktobarskih svečanosti njima su uručene  prigodne novčane nagrade i lap top računari.

Redakcija “Timočkih”

Projekat „Natalitet-alarm za budućnost Bora“ sufinansiran je od strane grada Bora. „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *