“MLADI U TURISTIČKOJ INDUSTRIJI“

Udruženje građana „Srbija za mlade“ i opština Negotin na početnoj pres konferenciji u velikoj sali Skupštine opštine Negotin, predstavili su projekat  „Mladi u turističkoj industriji“, vredan 200.100 evra. Projekat podrazumeva u prvom redu edukaciju mladih, ali i formiranje potpuno funkcionalnog, održivog i operativnog Omladinskog turističkog savetodavnog centra u Negotinu, koji bi trebalo da uposli desetak mladih.

Tako će za mlade Negotina, ali i Nove Varoši, Raške, Niša, Bajine Bašte, Bača, Bečeja i opštine Savski venac, krajem septembra ili početkom oktobra biti održana serija petodnevnih treninga i info dana za 800 mladih, 30 pripadnika romske nacionalnosti i 20 osoba sa invaliditetom.

– Značaj projekta je u pružanju obuka i radionica za nezaposlene mlade, osobe sa invaliditetom i romsku populaciju. Cilj je obezbediti bolju zapošljivost u turističkoj industriji i snažniju individualnu sposobnost za pokretanje vlastitog biznisa-kaže Nenad Tomić, trening koordinator.

Ciljna grupa projekta „Mladi u turističkoj industriji“ su nezaposleni bez ili sa niskim nivoom kvalifikacije, mladi van sistema obrazovanja, zaposlenja ili obuke i mladi članovi ugroženih grupa: Romi, osobe sa invaliditetom i mladi sa niskim nivoom obrazovanja.

-Konkretne aktivnosti su početna i završna pres konferencija, info dani u osam opština koji će trajati po pet dana. Imate treninge koji će isto biti organizovani u osam opština, koji će trajati po pet dana, nakon toga imate otvaranje Omladinskog turističkog savetodavnog centra u Negotinu, mentorski program gde ćemo mlade sa treninga pozvati u određene firme u kojima imamo ovaj program i na kraju zapošljavanje mladih u tim firmama koje budu konkurisale kasnije“, rekao je Tomić.

Projekat ”Mladi u turističkoj industriji” ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost mladih u Srbiji  povećanjem zaposlenosti, omladinskih aktivnosti, radnog iskustva i preduzetničke prakse među mladima. Vredan je 200.100 evra, a Udruženje “Srbija za mlade” i Opština Negotin participiraju sa po 10 odsto.

-Projekat „Mladi u turističkoj industriji“ koji se finansira iz EU fondova uz podršku Vlade Republike Srbije, ima za cilj uključivanje mladih u Srbiji, povećanje zaposlenosti, omladinskih aktivnosti, radnog iskustva i preduzetničke prakse među mladima. Drago mi je što je naša opština deo projekta, koji će se realizovati u osam opština u Srbiji, i koji će uključivanjem vas, mladih ljudi, sa novim idejama i energijom, uticati da naša razvojna šansa, turizam postane naš brend i način na koji će nas prepoznati svuda – rekao je na početnoj pres konferenciji Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Ova aktivnost je, inače, deo projekta „Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih”, vrednog 4,7 miliona evra, koji finansira EU (IPA 2014), a kofinansira Vlada Republike Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *