MODERNIZACIJA DALJINSKOG GREJANJA

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj održali su u sali Gradske skupštine u Boru ove nedelje, prezentaciju projekta solarno-termalnog daljinskog grejanja, modernizacije i rehabilitacije sistema daljinskog grejanja toplotnih podstanica i toplovodne mreže. Projekat Modernizacija sistema daljinskog grejanja u Boru omogućiće uvođenje i povećanje udela obnovljivih izvora energije u postojeći sistem.

-Kroz doniranje predstudije želimo da istražimo sve mogućnosti i uvereni smo da možemo podržati grad Bor i borsku toplanu na unapređenju sistema daljinskog grejanja. Pored boljeg iskorišćenja energije želimo da modernizujemo podstanice i rehabilitujemo mrežu. Sve analize koje ćemo raditi pored tehničkih imaju i ekonomski karakter, što znači da sistem bude efikasniji, ali ne povećanjem računa već da građani Bora po istoj ili nižoj ceni imaju bolju uslugu-rekao je Bojan Bogdanović, predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj.

Gradonačelnik Bora,Aleksandar Milikić istakao je važnost ulaganja u gradsku toplanu,koja zbog dugovanja negativno posluje,a na sistem centralnog grejanja je priključeno 93 odsto stambenog prostora i lokala.

-Uvođenje solar termala je direktan i najjeftiniji obnovljivi izvor energije. Ako studija bude pokazala da su rezultati pozitivni,završetkom celokupnog projekta grejanje će biti jeftinije i pouzdanije što nam je i cilj-naglasio je Milikić.

Na prezentaciji je rečeno da se mora voditi računa i o ekologiji i da su svi alternativni energenti manji zagađivači vazduha od uglja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *