NA TERITORIJI GRADA BORA NEMA POJAVE AFRIČKE KUGE SVINJA

Na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije saopšteno je da na teritoriji grada Bora nema pojave afričke kuge svinja, kao i da je pripremljen niz mera po kojoj će se postupati ukoliko to bude bilo potrebno.

-Štab za vanredne situacije ima zadatak preventivno da deluje i reaguje. Preduzeli smo sve mere. Zamenik štaba će razgovarati sa poverenicima civilne zaštite i objasniti im koje mere treba da se sprovedu, odštampaćemo flajere koje ćemo podeliti meštanima sela da bi znali kako trebaju da se ponašaju u skladu sa propisanim potrebama i obavezama a pustićemo i promotivni film kako bi im pokazali šta su njihovi zadaci-rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora.

On je naglasio da je zakon propisao nekoliko mera od toga da se kontroliše nadzor trgovine životinja kao i da se u slučaju pojave afričke kuge svinja  u određenim područjima evidentira broj životinja, koje se odvode u karantin.

-Nema mesta panici. U slučaju da se negde pojavi neki slučaj obolele životinje, treba se obratiti veterinarskoj inspekciji i gradskoj zoohigijeni.  Definisano je da su određena javna preduzeća u obavezi da preuzmu životinje u slučaju pojave afričke kuge svinja, kao i da će biti sprovedene mere revizije i nadoknade svega onoga što bude oduzeto ili stavljeno u karantin, tako da su i Republika Srbija i grad Bor preduzeli sve neophodne mere. Povećan je i broj stočnih groblja sa četiri na 12, da se u što kraćem roku izvrše sve aktivnosti kako ne bi došlo do širenja virusa-dodao je Milikić.

Na današnjoj sednici gradskog Štaba za vanredne situacije usvojen je i izveštaj o radu štaba za 2019. godinu, gde je naglašeno da je održano devet sednica na kojima su doneti važni zaključci među kojima su: imenovanje poverenika civilne zaštite i njihovih zamenika, kao i dva važna dokumenta za procenu ugroženosti i plan analize spasavanja. Rečeno je da je prošle godine kupljena i nova sirena za javno uzbunjivanje i da su uspešno izvedeni radovi na uređenju rečnih korita u Zlotu i Metovnici, i da su nabavljene protivgradne rakete.

U planu za ovu godinu je razmatranje spremnosti za reagovanje u slučaju zaštite od požara u letnjem periodu, da se uradi plan zaštite od rizika i da se obrazuju jedinice civilne zaštite posebne namene ako budu doneta podzakonska akta.

U poslovniku o radu štaba jedna od novina je što se sednice mogu zakazivati elektronskim putem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *