NASILJE U PORODICI SE POVEĆAVA

U Srbiji je prošle godine 30 žena ubijeno dok je ove godine život izgubilo 28 žena i 19 muškaraca, naglašeno je na okruglom stolu na temu „Saradnja institucija u sprečavanju nasilja u porodici“ koja je održana u borskoj Narodnoj biblioteci, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

-Nažalost, nasilje se povećava, a kada kažemo da je 30 žena ubijeno tu su i očevi koji su otišli u zatvor i oko 60 dece je ostalo bez roditelja. Svi rade sa žrtvom koja nije opasna, i treba  raditi što više sa nasilnikom jer oni ne poštuju  policiju a ni Centar za socijalni rad-kazala je  Hajrija Ramadani, predsednik Udruženja žrtava nasilja koje je prvo udruženje koje su osnovale žrtve nasilja u Evropi.

Ona je naglasila da se žrtve vraćaju nasilnicima jer nemaju gde da odu.

-Kada tražim posao za žene koje su žrtve nasilja obično se uvek postavljaju tri pitanja: kako će žena da dođe od kuće do posla, da li je ona psihički sposobna za rad i ko će njoj da čuva decu. Ista pitanja se postavljaju i kada tražimo stan za žrtve nasilja. Kada žrtva reši da ne trpi više nasilje  nema ko da joj u potpunosti pomogne, plaše se dosta institucija i treba da ima advokata pored sebe-dodaje Ramadani.

Hajrija je naglasila da je cilj udruženja da se probudi svest društva kao i da najveću ulogu u rešavanju ovog problema ima država.

– Treba najviše da reaguje država, slično kao po modelu u Norveškoj. Ako majka treba da plaća stan , treba i nasilnik da plaća, jer ona ako čuva malu decu ne može da radi. U Norveškoj, od nasilnika država potražuje sredstva i on mora da plati alimentaciju i stan. Mi nećemo odustati od borbe sve dok se broj slučajeva nasilja u porodici ne svede na nuli – dodaje Ramadani.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić izjavio je da posebnu pažnju treba usmeriti na sprečavanju pojave nasilja u porodici.

– Nasilje trebamo osuditi a nikako opravdati i obaveza svih nas je kada znamo da postoji bilo kakav vid nasilja isti prijavimo nadležnim organima. Žrtve nasilja se moraju osećati bezbedno i u svakom pogledu zaštićeno jer je to jedini način da se stane na put širenju nasilja u porodici-naglasio je Milikić.

Na skupu je rečeno da se više treba govoriti o ovoj temi i organizovati veći broj tribina u osnovnim is rednjim školama kako bi se deci ukazala pažnja šta se sve može dogoditi.

-Zakon o sprečavanju nasilja u porodici počeo je sa primenom 2017. goidne  i iz dosadašnjih iskustava mogu da kažem da je jako dobar, jer je pre primene tog zakona, kada dođe do nasilja, policija odlazila na razgovor sa prijaviocem nasilja i mogućim nasilnikom, ako žrtva želi da podnese prijavu, ona se podnosi, nakon čega se  žrtva  vraća kući ako sme, ako ne ona napušta stan. Ovaj zakon sada je mnogo bolji jer po izlasku patrole na licu mesta razgovor se ne vodi samo na licu mesta nego se žrtva i mogući počinilac privode u naše službene prostorije gde se odvojeno obavlja razgovor nasamo sa njima, žrtvi se tada predočava koje ima sve mogućnsoti , kako možemo da joj pomognemo. Na osnovu toga vršimo određene procene rizika da li postoji mogućnost da dođe do neke eskalacije nasilja ako se žrtva vrati kući i imamo ovlašćenja da izdamo dve vrste naređenja a to su: zabrana prilaska i komunikacija sa žrtvom i traje 48 sati a druga je privremena mera udaljavanja počinioca iz stana u kome boravi sa žrtvom. U tih 48 sati tužilaštvo i sud odlučuju da li će na osnovu svih naših prikupljenih saznanja  tu meru da produže na još 30 dana. U tih 30 dana žrtva ima mogućnost da odluči da li želi da podnese krivičnu prijavu i da se vidi kako joj se može pomoći da krene novim putem – kazala je Ljiljana Baj, policijski službenik PU Bor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *