O POLJOPRIVREDI, MLADIMA, STAROJ PLANINI

U Knjaževcu je nedavno održana druga sednica Opštinskog veća u novom sazivu. Većnici su se, pored ostalog, bavili izmenama i dopunama Odluke o finansijskoj podršci porodicama sa decom, subvencijama za poljoprivredne proizvođače, kao i planovima regulacije naselja na Staroj planini.

Svojom novom odlukom o finansijskoj podršci porodicama želimo da tangiramo što veći broj učenika i studenata, kazao je predsednik Opštine Milan Đokić.

-Naš cilj je da stalnim doradama ove odluke prepoznamo što veći broj dece koja su u stanju bilo koje potrebe i kojoj možemo da pomognemo. Pružamo podršku dobrim đacima i studentima, ali i velikom broju naših mladih sugrađana u stanju socijalnih potreba i sa takvom praksom nastavićemo i ubuduće- rekao je Đokić.

Politiku podrške poljoprivrednim proizvođačima knjaževačka opština nastavlja i ove godine. Na subvencije moći će da računaju voćari, stočari, oni koji žele da prerađuju svoje proizvode. Subvencionisaće se i kamate za poljoprivredne kredite.

Između ostalog, usvojeni su i predlozi četiri konkursa u poljoprivredi koji se odnose na podizanje višegodišnjih zasada voća, subvencionisanju mlečnog govedarstva, za nabvku opreme za preradu u gazdinstvima i za subvencionisanje kamata za kredite u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

-Subvencionisanje kamata je konkurs kakav do sada nismo imali, a odnosi se ne samo na poljoprivredu, već i na ruralni razvoj, u cilju poboljšanja uslova u kojima ljudi na selu žive. Mislim da ćemo na ovaj način generisati veća finansijska sredstva u naša sela, sredstva koja će, putem kredita, plasirati banke, a naše sugrađane to neće koštati, pošto će lokalna samouprava plaćati kamate-naglasio je Đokić.

Izradom planova generalne regulacije Ćuštice i detaljne regulacije cevovoda, koji će obezbediti snabdevanje vodom hotela na Jabučkom ravništu, opština Knjaževac želi da, nakon nekoliko godina pauze, učestvuje u pokretanju investicionog ciklusu na Staroj planini, kazao je predsednik.

-Naš prioritet u narednom periodu je da se investicioni ciklus na Staroj planini nastavi i da Stara planina zauzme mesto među evropskim centrima koje joj pripada. Usvajanjem ovih dokumenata želimo da uvedemo red i da omogućimo investitorima da grade legalne objekte i to tako da ne ugrožavaju održivi razvoj ovog kraj – rekao je Milan Đokić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *