OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

Povodom 3.decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u sali Gradske skupštine u Boru organizovan je prijem za predstavnike udruženja i organizacija koje okupljaju ove osobe.

-Položaj osoba sa invaliditetom nikad nije idealan, ali je znatno bolji nego što je bio ranije i ja se nadam da će biti još bolji, da će grad pomagati udruženja kroz finansiranje njihovih aktivnosti. Treba unaprediti pristupačnost institucijama adekvatnim rampama i gelenderima-rekao je dr Ljubinko Todorović,predsednik Saveza organizacija bubrežnih invalida Srbije.

Lokalna samouprava izdvaja značajna sredstva za finansiranje programa rada ovih udruženja, ali i kroz nove usluge ličnog pratioca i personalnog asistenta.

-Grad pomaže osobama sa invaliditetom na više načina. Usluga personalnog asistenta je posebno važna za osobe sa invaliditetom starije od 18 godina, ona je u toku i pratimo kako se realizuje. Za narednu godinu povećaćemo sredstva kako bi omogućili da veći broj asistenata radi. Takođe ulažemo i u pristupačnost kroz kupoviniu guseničara i izgradnju rampi. Ono što je bitno je da smo u čestim kontaktima  sa udruženjima i od njih dobijamo smernice šta im je neophodno-kaže Dobrica Đurić,član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku.

Grad Bor i kroz aktivnu politiku zapošljavanja pomaže osobe sa invaliditetom koje imaju prioritet pri zapošljavanju  kroz javne radove, samozapošljavanje i druge mere. Ove godine je za pristupačnost iz gradskog budžeta izdvojeno tri miliona dinara, a za usluge personalnog asistenta i ličnog pratioca 15 miliona dinara.

Međunarodni dan invalida obeležen je i u Kladovu. Učenici OŠ „Vuk Karadžić“ su na inkluzivnoj radionici „Različito je bolje „, koju je organizovalo Udruženje “Nada”   likovnim radovima poslali su poruku da su spremni da osobama sa invaliditetoom olakšaju svakodnevni život.

– Podrška okruženje nije izostala svih ovih godina i to nam daje snagu da istrajemo u svojim aktivnostima. U Danu otvorenih vrata u udruženju „Nada“  kreativnost na zadatu temu prezentovali su učenici nižih I viših razreda gradske osnovne škole. Deca su uspešno odgovorila na zadatu temu tako da žiri nije imao lak zadatak ni prilkom odabira
najboljih literarnih radova na tematskom konkursu „Šta ako sam drugačiji“- kazala je  Tatjana Bosnić, predsednica udruženja „Nada“.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

– Na taj dan sa nama su bili i naši prijatelji iz Kompanije „Tekijanka“ koji su sa nama tokom cele godine.Oni su iskreni prijatelji koji nas ne zaboravljaju svih ovih godina i olakšavaju nam svakodnevni život. Treba istaći i bezrezervnu podršku lokalne
samoprave- naglasila je Bosnićka.

Udruženje „Nada“ osnovano je pre 18 godina i okuplja 72 korisnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *