OD SUTRA PONOVO RADE BAZENI U BORU

Štab za vanredne situacije grada Bora na današnjoj sednici je na predlog stručno operativnog tima koji je razmatrao epidemiološku situaciju na području grada, doneo  naredbu kojom se ograničava rad ugostiteljskih objekata: restorana, kafića, barova, objekata brze hrane, noćnih klubova i drugih bez letnjih bašti u trajanju od sedam do 21 čas i objekata sa letnjom baštom od sedam do 23 časa. Takođe, ugostiteljski objekti koji imaju šaltersku prodaju ili dostavu usluga na kućnu adresu mogu raditi puno radno vreme uz poštovanje svih mera zaštite: nošenje maski, poštovanje distanci i redovna dezinfekcija ruku i prodajnih mesta.

Štab je izdao i naredbu kojom se nalaže vlasnicima ugostiteljskih objekata, frizerskih, kozmetičkih, samostalnih radnji i privrednih društava , kao i samostalnih i drugih objekata da od danas ograniče broj lica koja u tim objektima istovremeno mogu biti prisutna,tako da na svaka četiri metra kvadratna može biti prisutno jedno lice. Oni su takođe u obavezi da na ulazu u objekat kao i na ulazu u baštu ugostiteljskog objekta moraju istaći površinu i broj lica koja istovremeno mogu biti prisutna. Štab je izdao i naredbu kojom se od sutra dozvoljava rad otvorenih i zatvorenih  bazena uz predviđeno radno vreme i uz poštovanje preporuke za rad bazena i spa centara koje je doneo Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

-Jedan od zaključaka je da su se stvorili uslovi da se gradski bazen može otvoriti. Direktnije ćemo na taj način kontrolisati kupače. Utvrdili smo da je veći rizik korišćenje kupališta koja nisu uređena. U subotu i nedelju je bilo oko 10 000 kupača na Borskom jezeru, za ta dva dana. Na ovaj način ćemo rasteretiti Borsko jezero i povoljnije uticati na epidemilošku situaciju u gradu. Kupalište mora biti dezinfikovano, meriće se temperatura na ulazu u bazen i sprovoditi druge mere koje se odnose na rad i uređenje gradskog bazena. Apelujem na sugrađane da se i dalje pridržavaju svih mera zaštite – kazao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora.

Iz ustanove Sportski centar Bor su saopštili da je radno vreme bazena koji počinju sa radom od sutra, od 11 do 19 sati.

Cena jednodnevne karte je 150 dinara a mesečne 2300 dinara. Deca do sedam godina ne plaćaju ulaz uz obavezno prisustvo punoletne osobe.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare epidemiloška situacija je i dalje nesigurna jer se id alje javljaju pozitivne osobe na virus korona.

-Od 110 nalaza, za zadnja tri dana, 15 je pozitivnih i 12 izlečenih. Imamo samo šestoro hospitalizovanih u borskoj Opštoj bolnici, klinička slika je blaga i nemamo poslate pacijente na lečenje na tercijalnom nivou. Svi ostali su u kućnoj izolaciji, oni su dobili terapiju u kovid ambulanti, i u stalnom smo kontaktu. Važno je pravilno nošenje maske, prekriti nos u ista i menjati je pravilno, ne čekati da se maska ovlaži –rekla je dr Javorka Stankulić, načelnica epidemiloške službe Doma zdravlja Bor.

Dr Vesna Radosavljević, direktorica borskog Doma zdravlja naglasila je da je smanjen broj poseta pacijenata kovid ambulanti.

-Ukupno je 50 pozitivnih na virus korona na teritoriji grada Bora. U  subotu je bilo 17 a u nedelju 16 pregleda u kovid ambulanti.To su pacijenti sa blagom kliničkom slikom, prate se, dolaze na kontrolne preglede u ambulanti Rudar i vodi se računa kada će se raditi kontrolni bris. Za sada nemamo nijedan bris koji je na čekanju. Biće urađena i 22 nova brisa kojima je potrebno novo uzorkovanje-rekla je dr Radosavljević.

Naredbe koje je usvojio Štab za vanredne situacije grada Bora možete pogledati ovdeNaredba 1. Naredba 2. Naredba 3.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *