OD SUTRA VANREDNA SITUACIJA NA TERITORIJI GRADA BORA?

Stručno operativni tim za higijensko-epidemiološke mere gradskog štaba za vanredne situacije  doneo je odluku da se na teritoriji grada Bora  uvede vanredna situacija, koju će, kako je objasnila dr Vesna Radosavljević, direktorica borskog Doma zdravlja najverovatnije sutra usvojiti gradski štab i proglasiti vanrednu situaciju. Na konferenciji za novinare je rečeno da na teritoriji grada Bora ima još četiri novih slučajeva pozitivnih na virus korona i još jedna osoba koja je nekoliko puta pozitivna na kontrolnom testu.

-Epidemiološka situaicja je i dalje nesigurna. Od četvoro novih slučajeva, dve su osobe ženskog i dve muškog pola, starosti od 40 do 52 godine i jedna mlađa osoba koja ima 19 godina. Najverovatnije je reč o porodičnom kontaktu jer su u pitanju otac i ćerka gde je najverovatnije došlo do prenosa infekcije u porodičnim uslovima od majke a kod drugih supružnika se ne zna tačno izvor infekcije. Svi su sa blažim simptiomima, na terapiji su, u kućnoj izolaciji i pod stalnim su nadzorom lekara -rekla je dr Javorka Stankulić, načelnica Epidemiološke službe borskog Doma zdravlja.

Ona je podsetila da je neophodno  nošenje maski, održavanje distance kao i dezinfekcija ruku i radnog prostora.

-Važno je redovno nošenje  maske u svim zatvorenim prostorima, javnom prevozu naročito, jer je primećeno da se tu ne poštuju mere i sve su to rizična ponašanja koja mogu da nas dovedu do nekih katastrofalnih ishoda. Preporuka je da se maske nose i na otvorenom prostoru. Druga mera je određivanje distance, redovna dezinfekcija ruku i radnog prostora i prostora u kući i svuda oko nas. Jako je važno da ako neko primeti bilo kakav simptom: temperaturu, malaksalost, gušobolju , bol u grudima poseti kovid ambulantu-dodala je dr Stankulić.

Dr Vesna Radosavljević je objasnila da je upravo razlog za odluku da se uvede vanredna situacija povećan broj poseta kovid ambulanti i povećan broj pozitivnih osoba na virus korona.

– Najverovatnije će sutra gradski štab usvojiti ovu odluku i proglasiti vanrednu situaciju. Apelujemo na građane da poštuju sve preporučene mere a ukoliko se ne poštuju angažovaće se i inspektori koji će raditi svoj posao u tom domenu – rekla je dr Radosavljević.

Ispred odelenja za inspekcijske poslove pri Gradskoj upravi Bora novinarima se obratio Dragan Štrbac koji je naglasio da je do sada izvršeno 10 inspekcijskih kontrola.

-Inspekcijske kontrole će biti nastavljene i narednih dana i kontrolišu se ugostiteljski, građevinski, trgovinski objekti kao i građani. Inspekcjski organi će u skladu sa svojim ovlašćenjima  kažnjavati one koji ne poštuju naredbu i uredbu Vlade Republike Srbije i pozivam građane da poštuju mere-rekao je Štrbac.

Dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice u Boru je kazao da se trenutno na Grddnom odelenju nalazi 14 bolesnika od kojih je sedam pozitivno a za petoro se čekaju rezultati.

-Sve češće imamo bolesnike sa srednjem teškom i težom kliničkom slikom i o tome treba razmišljati. Ide sezona slava i sada je na ispitu naša individualna odgovornost. Nije vreme za masovno okupljanje, velike ručkove, slavlja-rekao je dr Joksimović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *