ODRŽANA MANIFESTACIJA „MARKOVI DANI“

Valakonje Bukovo je zaselak sela Valkonja, koji broji oko dve stotine žitelja.  Pre trinaest godina, meštani su odlučili da organizuju festival pod nazivom „Markovi dani“, koji vezuju za legendu o Kraljeviću Marku i njegovom skoku sa Rtnja, na kamen u ataru ovog naselja, na kome je do danas sačuvan trag njegovog stopala.

Manifestacija se održava u centru sela, na proplanku gde se nalazi  četvororazredna škola sa desetak učenika i letnja pozornica. Tu se okupljaju kulturno-umetnička društva iz okolnih mesta, takmičari u narodnom višeboju, kuva se kačamak i izlažu kulinarski specijaliteti narodne kuhinje.

-Potrudili smo se da i ove godine sa meštanima i KUD-om koji postoji u našem selu, organizujemo manifestaciju „Markovi dani“, pošto ona traje već trinaest godina. Ovo je dobra prilika za druženje, a ove godine smo pozvali i predstavnike Udruženja odgajivača ovaca i koza, kao i pčelare, koji su predstavili svojer proizvode, kaže Nenad Petrović, iz mesne zajednice.

Predstavnici ovih udruženja su dali poseban pečat manifestaciji, ponudivši pre svega ovčji sir i med iz pčelinjaka koji su smešteni u netaknutoj prirodi ovog kraja.

-Ovčji sir koji pripremaju članovi Udruženja odgajivača ovaca i koza je jedinstven, proizvodi se na ovaj način samo u istočnoj Srbiji i zbog toga nam je namera da se kao udruženje predstavimo na sajmu sireva u Beogradu i da na taj način promovišemo ovaj naš jedinstven proizvod, kaže tridesetogodišnji Stefan Stojanović, jedan od dvanaest članova najmlađeg poljoprivrednog udruženja na području opštine Boljevac.

Posetioci i učesnici „Markovih dana“ probali su i med iz pčelinjaka Slavoljuba Gilića iz Bogovine, a najtraženiji je bio med u saću i med sa orasima.

-Pčelarstvom se bavim već dvadesetak godina i trenutno imam oko sto trideset košnica. Iz godine u godinu povećavam broj pčelinjih društava i učestvujem na brojnim sajmovima pčelara. Ove godine sam prvi put na „Markovim danima“ i raduje me da ima dosta posetilaca i dosta mladih , kaže Gilić.

Osim proizvođača meda i sira, bilo je i štandova sa najrazličitijim narodnim jelima , a kuvao se i kačamak na otvorenoj vatri, kao neizostavni specijalitet uz dobar očji sir.

U Kulturno-umetničkom programu je učestvovalo šest folklornih ansambala iz susednih mesta, kao i gosti iz borskih i zaječarskih sela.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Boljevac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *