ODRŽANA RADIONICA: FINANSIRANJE JAVNOG ZDRAVLJA NA LOKALNOM NIVOU

U organizaciji Stalne konferencije gradova i opština na lokalitetu Kapetan Mišin breg u Donjem Milanovcu održanje III ciklus radionice u cilju  podrške izradi Plana javnog zdravlja i sticanja kompletne slike o finansiranju javnog zdravlja na lokalnom nivou. Učesnici radionice su bili predstavnici Zavoda za javno zdravlje “Timok” Zaječar, predstavnici lokalne samouprave Bor, Majdanpek, kao i članovi saveta za zdravlje opštine Zaječar i Boljevac.

Prema Zakonu o javnom zdravlju, gradovi i opštine imaju obavezu da usvoje Plan javnog zdravlja. Kako bi se istakla odgovornost cele zajednice, u izradi Plana pored institucija zdravstvenog sistema učestvuju i ostalih predstavnici lokalne samouprave, institucija, ustanova i drugih organizacija. Oblasti delovanja javnog zdravlja prema Zakono o javnom zdravlju obuhvata šest ključnih oblasti:

  • Fizičko, mentalno i socijalno zdravlje stanovništva,
  • Promocija zdravlja i prevencija bolesti,
  • Životna sredina i zdravlje stanovništva,
  • Radna okolina i zdravlje stanovništva,
  • Organizacija i funkcionisanje zdravstvenog sistema i,
  • Postupanje u kriznim i vanrednim situacijama.

Cilj Plana javnog zdravlja jeste da  zajednica svojim organizovanim naporima doprinese boljem kvalitetu života građana, dužem i kvalitetnijem životu, da zajednica bude otpornija u kriznim i vanrednim situacijama i da građani požele da ostanu da žive u njoj.

Nakon uvodnog obraćanja Jasmine Tanasić ispred Stalne konferencije gradova i opština i Slađane Ristić direktorke Zavoda za javno zdravlje “Timok” Zaječar, Nikola Jovanović iz Zavoda za javno zdravlje “Timok” je predstavio rad Zavoda i način njegovog funkcionisanja kao jednog od glavnog stožera javnog zdravlja.

O finansiranju javnog zdravlja na lokalnom nivou kroz programski budžet i projektno finansiranje je govorio predstavnik Opštinske Uprave Raška, Srđan Vasiljević. U drugom delu radionice bilo je reči o finansiranju predloga projekata iz oblasti javnog zdravlja u zemljama Evropske Unije, kao i predstavljanje prakse i iskustva Republike Slovenije. O predstavljanju predloga projekata, fondova i mogućnosti za finansiranje javnog zdravlja na lokalnom nivou govorila je Lucija Štaut, Regionalna razvojna agencija Zasavje, Republika Slovenija.

U skladu sa svojom suštinom, javno zdravlje zahteva podršku svih zainteresovanih, a to je čitava zajednica. Krajnji cilj je da opredeljenje i posvećenost zdravlju postanu rutina zajednice, struke i politike. Osnivanje i funkcionisanje saveta za zdravlje je do sada najkrupniji iskorak u tom pravcu.

Donošenjem Plana javnog zdravlja, zdravlje će postati ključna vrednost u donošenju lokalnih odluka u saradnji sa stručnjacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” Zaječar, kao regionalne institucije nadležne prema Zakonu o javnom zdravlju za Zaječarski i Borski okrug u unapređenju zdravlja stanovništva. Briga za unapređenje javnog zdravlja  treba da bude stalna, a ne povremena tema kod stručnjaka iz različitih oblasti, građana i donosilaca političkih odluka. Zato je stvaranje javnozdravstveno osvešćene lokalne samouprave ključan cilj za održivost plana javnog zdravlja.

ZJZ „Timok“ Zaječar

Odsek za promociju zdravlja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *