ODRŽANA TRADICIONALNA MANIFESTACIJA “DANI BRESTOVAČKE BANJE “

Tradicionalna manifestacija „Dani Brestovačke banje“, održana 17 avgusta, okupila je nekoliko hiljada Borana  i gostiju iz susednih gradova.  Manifestacija je počela otvaranjem prodajne izložbe suvenira i predmeta starih zanata. Usledilo je pripremanje tradicionalne hrane  „Zlatne ruke“  gde je titulu pobednika poneo tim „Nezaborav“ iz Laznice kod Žagubice. Drugo mesto pripalo je ZU „Pčinja“ iz Bora a treće „Šarbanovačkom kotliću“ iz Šarbanovca.

U kategoriji pripremanja tradicionalne hrane dodeljene su i dve specijalne nagrade „Vrednim vlajnama“ iz Rudne Glave i porodici Strahinjić iz Šarbanovca. U kategoriji suvenira najbolje su bile „Marijanijne unikatne lutkice“ iz Bora, drugo mesto pripalo je Maji Mitić a treće je osvojio UMS Bor. Specijalnu nagradu dobio je „Borski kutak“.  Među rukotvorinama i predmetima starih zanata najbolji su bili PG „Petrović“ iz Vražogrnca kod Zaječara, na drugom mestu našle su se „Žakica i Dakica“ iz Luke a treće je zauzela Radionica za izradu sapuna „Sani sapun“ iz Knjaževca.

Pažnju posetilaca je svakako privukla insenacija dolaska kralja Aleksandra Karađorđevića i knjeginje Perside, čiji je domaćin bio doktor Lindenmajer . Ove godine u tim ulogama našli su se:  Lepomir Ivković, Simonida Gavrić i Željko Vitormirović.

– Ova manifestacija se održava više od četvrt veka. Brestovačka banja sa razlogom nosi epitet kraljevske banje,  pre svega jer je ovo jedna od najlepših banja na ovim prostorima a  rado su je posećivali članovi dinastije Obrenović i Karađorđevi i baš tu su se donosile neke od najvažnijih  odluka za razvoj srpske države.  Zahvaljujem se Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija bez kojih ova manifestacija ne bih bila ono što jeste, kao i ustanovama kulture i Turističkoj organizaciji na divnoj organizaciji. Grad Bor će uvek poštovati kulturu i tradiciju i podržati ovakve i slične manifestacije – kazao je Nikola Marić, pomoćnik gradonačelnika grada Bora.

U nastavku programa nastupili su KUD-ovi Bor i „Đido“ iz Brestovca, kao i seoska kulturno umetnička društva grada Bora. Posetioci su imali prilike da pogledaju i pastira sa Stare planine „David Štrbac“ u izvođenju Zvonka Pavkovića i uz pratnju gajdaša Jordana Vasiljevića, kao i nastup etno radionice Centra za kulturu, vokalnih solista i instrumentalista grada Bora. Nastupili su i Umetnički centar „Talija“ iz Beograda, ansambl za narodni pesni i igri „Orce Nikolov“ iz Skoplja, Academy of arts & kithara institute iz Kaira u Egiptu.

Prikazana je i stalna izložbena postavka „Brestovačka banja u doba kneza Miloša“ u Konaku kneza Miloša Obrenovića, u Odžakliji, dok je u  Zijin RTB klubu održana radionica „Koraci u organizovanju manifestacija“.

Dodeljene su i specijalne plakete Andi Dragašanoviću, za nesebičan doprinos u realizaciji programa, KUD „Đido“ , posebno priznanje Dragiju Čorbolokoviću i borskim glumcima amaterima Zvonku Stevkiću i Vidoju Nestoroviću koji su radili insenaciju dolaska kneza Miloša Obrenovića.

U večernjim satima prikazano je paljenje preobraženjske vatre na ušću Brestovačke reke i Pujice uz nastup vokalnih instrumentalista i solista.

Posetioce je oduševio i koncert grupe „Sanja Ilić i Balkanika“.

Organizatori manifestacije su: Turistička organizacija grada Bora, Ustanova Centar za kulturu, Muzej rudarstva i metalurgije i Srpska kruna a pokrovitelji su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacije i grad Bor.

One comment on “ODRŽANA TRADICIONALNA MANIFESTACIJA “DANI BRESTOVAČKE BANJE “

  1. U održanoj tradicionalnoj manifestaciji Danima Brestovačke banje učestovali su: Lepomir Ivković kao Knez Aleksandar Karađorđević, Simonida Gavrić kao Kneginja Persida Karađorđević i Željko Vitorović kao Doktor Lindenmajer.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *