OKONČANJE PROIZVODNJE U ZAJEČARSKOJ FABRICI GORENJE HOME

Grad Zaječar

Dve godine nakon donošenja strateške odluke da poslovanje fokusira na snažno razvijanje osnovne delatnosti – proizvodnju kućnih aparata i postepeni izlazak iz ostalih proizvodnih delatnosti, menadžment Gorenja doneo je odlukuo okončanju proizvodnih operacija u zaječarskoj fabrici za proizvodnju sanitarne opreme Gorenje Home, koja duže vreme posluje sa značajnim gubicima, saopšteno je kompanije.

 Menadžment Gorenja vodi intenzivne pregovore sa dva potencijalna partnera koji bi iznajmili ili kupili prostor i kapacitete za proizvodnju i omogućili ponovno zapošljavanje radnika u zaječarskoj fabrici u što kraćem roku.

 „Mi očekujemo da bi ti pregovori mogli da budu okončani veoma brzo. Oba zainteresovana partnera imaju nameru da šire delatnost, pa bi u ovoj fabrici posao moglo da nađe i više radnika nego što ih mi u ovom trenutku imamo. Reč je inače o možda i najboljem timu zaposlenih koji Gorenje Grupa ima, i zato je odluka o povlačenju iz proizvodnje za nas bila veoma teška“, istakao je Vlado Krebs, direktor Gorenje Home Zaječar i dodao da „odluka o obustavljanju proizvodnje nema veze sa aktuelnom pandemijom. Ona je rezultat značajnih gubitaka koje ova fabrika ima, kao i strateške odluke Gorenja da se fokusira na osnovnu delatnost proizvodnje kućnih aparata, i da se povuče iz svih ostalih, poput proizvodnje sanitarnih uređaja“.

-U razgovoru sa predstavnicima reprezentativnog sindikata postignut je dogovor o svim bitnim elementima okončanja ugovora o radu i otpremninama za 102 zaposlena u zaječarskoj fabrici. Gorenje Home u Zaječaru počelo je sa radom 2011. godine kupivši likvidiranu kompaniju Porcelan. Glavni portfolio u poslednje dve godine činili su proizvodnja sudopera, umivaonika i sanitarne opreme. I pored investicija od preko 10 miliona eura uloženih opremu i infrastrukturu u prethodnih devet godina, ova fabrika nije uspela da obezbedi održivost poslovanja. U prethodne dve godine, tokom implementacije strateškog plana o postepenom izlasku iz sporednih delatnosti matična kompanija u Sloveniji prodala je mariborsko preduzeće za preradu otpada „Gorenje Surovina“ i njegove ogranke firmi „Eko Surovina“, kao i fabriku bojlera „Gorenje Tiki“ iz Stare Pazove. Hisense Gorenje ostaje snažno posvećeno planovima o jačanju tržišnih pozicija u oblasti osnovne delatnosti – proizvodnje kućnih aparata. Fabrika u Valjevu ostaje centar proizvodnje rashladnih uređaja Hisense Gorenje za Evropu, i u njoj je u narednom periodu planirano povećanje obima proizvodnje i proširivanje kapaciteta-navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *