OPREZ SA JAVNIH ČESMI

Rezultati uzorkovanja vode sa deset javnih česmi i izvora u opštini Kladovo, koje su obavili stručnjaci zaječarskog Zavoda za javno zdravlje „Timok“, potvrdili su da je voda sa artetske česme u centru Kladova fizičko- hemijski i mikrobiološki ispravna i može se koristiti za piće i pripemu hrane. Zbog povećanog sadržaja amonijaka nije za piće voda sa gradske plaže, dok zbog  povećane koncentracije sadržaja nitrata za piće i pripremanje hrane nije voda sa seoskih izvora „Alu Meljanku“ i „La Fntna“ u Maloj Vrbici.

Kada je reč o izvorima, fizičko-hemiijski i mikrobiološki ispravna je za piće i pripremu hrane  voda sa kaptažnog izvora „Lolić“ i voda sa izvora „Stari kladovski put“ u Korbovu. Uprkos povećanom sadržaju amonijaka, za upotrebu kao „tehnička“ se može koristiti voda sa arterske česme kod baraka u Ulici “29. novembra“, na kladovskom buvljaku. Analizom kvaliteta je ustanovljeno da zbog prisustva koliformnih bakterija i streptokoka fekalnog porekla nije za piće voda sa izvora „Marićević“ i kod „Vojinovića“, kao i sa izvora „Pemci“. To potvrđuje da je na tropskim temperaturama tokom dugotrajnog sušnog perioda voda sa javnih česmi nesiguran izvor vodosnabdevanja.

– Kontrola ispravnosti vode za piće na javnim česmama u opštini Kladovo sprovodi se redovno, što znači da se Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće poštuje. Laboratorijske analize obavlja ZZJZ „Timok“ i mi rezultate redovno prezentujemo javnosti. Iskustva potvrđuju da se mikrobiološki  i hemijski parametri menjaju s vremena na vreme. To meštani uglavnom znaju i pridržavaju se naših uputstava – kaže Zvezdan Stefanović, opštinski inspektor za zaštitu životne sredine.

Na tropskim temperaturama dodatnu nevolju meštanima Mala i Velike Vrbice, Korbova i Rtkova stvaraju povećane koncentracije sadržaja nitrata u seoskim vodosistemima, tako da voda nije dobra za piće i pripremanje hrane, a oko 3.000 stanovnika tih naselja više od pet meseci pitkom vodom se snabdeva iz namenskih rezervoara zapremine 1.000 litara. Taj problem prisutan je od 2006. godine saznali smo u JP „Jedinstvo“, ali do danas njegovo rešavanje nije stiglo na red.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *