OTPIS KAMATE NA DUGOVANJA ZA KOMUNALNE USLUGE

Odbornici Skupštine grada Bora usvojili su na današnjoj sednici predlog preporuke nadzornim odborima javno komunalnih preduzeća kao pružaocima komunalnih usluga i usluga objedinjene naplate, kojima se predlaže da donesu odluke za zaključenje Sporazuma o reprogramu duga.  Tako će onim Boranima koji imaju dugovanja, ukoliko zaključe reprogram i redovno izmiruju obaveze, biti otpisana kamata.

-Želimo da pomognemo građanima da lakše izmire  svoja dugovanja. Samim tim pospešiće se i mnoge stvari u funkcionisanju javnog sektora. Borani za komunalije duguju 672 miliona dinara od čega je 337 miliona kamata – kazao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Korisnicima komunalnih i drugih usluga koji redovno budu plaćali račune, biti umanjen i mesečni iznos računa za pet odsto.

– Apelujem na građane da u narednom periodu preko JKP za stambene usluge sklope reprogram o dugovanju. Uslov je  da ga redovno izmiruju  nakon čega će kamata  biti otpisana. Ovom odlukom stavramo uslove za donošenje odluke o subvenciji komunalnih usluga na teritoriji grada Bora, gde ćemo po kategorijama definisati  smanjenje  komunalnih usluga za socijalno ugrožene građane, samohrane roditelje, ratne vojne invalide, mlade bračne parove i druge– dodao je Milikić.

Sporazum o reprogramu u zavisnosti od visine duga sklapa se na 60 mesečnih rata za visinu duga do 100 hiljada dinara. Za dugovanja od 100 do 250 hiljada reprogram se sklapa na 96 rata, za visinu duga od 250 do 500 hiljada na 108 rata i na 120 mesečnih rata za visinu duga veću od 500 hiljada dinara.

Korisnici se obavezuju da pored redovnog plaćanja po Sporazumu izmiruju i tekuća mesečna zaduženja u roku dospeća.

Odbornici su, između ostalog,  usvojili  i odluke o utvrđivanju naziva ulica i trgova na teritoriji grada, predlog lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2020 godinu kao i predloge rešenja o davanju saglasnosti na programe korišćenja subvencija JKP „Toplana“, „Vodovod“, Preduzeća za stambene usluge, „Bogovina“, „Zoo vrt“, „Biznis inkubator centar“ i na njihove programe poslovanja za ovu godinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *