OTVORENA VRATA PRAVOSUĐA U KNJAŽEVCU

Tematska otvorena vrata, druga u Knjaževcu, organizovana nedavno u Osnovnom sudu, bila su posvećena temi “Kako obezbediti efikasnost i pravičnost u izvršnom postupku“.

Građanima je pružena prilika da se se susretnu sa predstavnicima pravosudne vlasti i postave im pitanja, koja su bila  posvećena efikasnosti i pravičnosti u izvršnom postupku.

-Postoji generalno nepoverenje građana u pravosuđe, a izvršni postupak je posebno bolna tačka. Građani ovaj postupak smatraju u velikoj meri nepravičnim i ne razumeju ga do kraja. Želeli smo da organizujemo ovakav skup i da otvorimo temu izvršnog postupka- kazala je Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja.

I dok javni izvršitelji smatraju da se izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, osim smanjenja njihove naknada, rasterećuju sudovi, advokati su mišljenja da su novi propisi doneseni ishitreno.

-Najnovijim izmenama Zakona došlo je do značajnih promena u smislu smanjenja tarife, naknada za rad javnih izvršitelja za predmete manje vrednosti. Sudovi se rasterećuju za sve budžetske predmete, koje preuzimaju javni izvršitelji- rekao je Mića Ivković, javni izvršitelj.

Miodrag Radančić, advokat naglasio je da ovaj zakon ima niz negativnih rešenja.

-Suštinski se ništa ne menja i ni na koji način se ne poboljšava niti položaj poverilaca, niti položaj dužnika, osim kada je reč o Republici Srbiji, koja je privilegovani dužnik- smatra Radančić.

Za pravnike, ovakve i slične tribine dobar su način da uđu u suštinu novih zakonskih rešenja.

-Smatram da je organizoavanje ovakvih predavanja vrlo bitno kako za pravnu struku, tako i za građane, pogotovu kada se radi o izmenama i dopunama zakona koje nisu dovoljno protumačene- mišljenja je Tamara Milutinović, diplomirana pravnica.

Tematska otvorena vrata po drugi put su održana u Knjaževcu u okviru projekta u koji je uključeno 27 organizacija civilnog društva, 15 opština Srbije i strukovna udruženja pravosuđa. Kako se čulo, ovakvi forumi su više nego potrebni, s obzirom da istraživanja pokazuju da samo jedna trećina građana Srbije ima poverenja u sudstvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *