(VIDEO)POČELA VAKCINACIJA ZDRAVSTVENIH RADNIKA U BORU

Prve doze Fajzerove vakcine sitgle su u borski Dom zdravlja gde je krenula vakcinacija zdravstvenih radnika. Kako je objasnila dr Javorka Stankulić, epidemiolog u borskom Domu zdravlja, za sada se prijavilo oko 160 zdravstvenih radnika iz borskog Doma zdravlja i Opšte bolnice za vakcinu. Vakcinacija je počela i u Domu za stare „Vila Katarina“ u Boru gde se za sada prijavilo oko 14 štićenika i dva radnika. Očekuje se da već naredne nedelje krene i vakcinacija građanstva.

-Dobili smo 75 doza, stigla je Fajzerova vakcina, i za tri nedelje se prima druga doza. U međuvremenu ćemo dobiti još doza i treba da vakcinišemo ostale zainteresovane koji su iskazali želju da se vakcinišu. Dobili smo i uputstvo za rusku vakcinu Sputnik, nadamo se da će i ta vakcina stići u najskorijem vremenu. Prijavljivanje sugrađana i pacijenata je počelo, oni koji se ne snalaze na internetu moći će i telefonom da se prijave,  a naši sugrađani su se prijavljivali i  na šaleteru u Domu zdravlja i putem telefona Doma zdravlja i mi smo ih upisivali. Svako može da se raspita kod svog izabranog lekara da mu on preporuči koja bi mu vakcina najviše odgovarala da je primi. Sve mere koje preduzimamo daju rezultate ali ne baš nekim željenim efektom i  vakcina je nešto što nam može pomoći i verujem da će trajno rešiti problem- kazala je dr Stankulić i naglasila da će oni koji su danas primili vakcinu, drugu dozu iste vakcine primiti za tri nedelje.

Dr Vesna Stanković, doktorka na Opštoj praksi u Domu zdravlja koja je danas primila Fajzerovu vakcinu ističe da se dobro oseća.

-Odlučila sam  da primim  vakcinu koja je stigla  i da budem zaštićena jer radim u kovid ambulanti i mislim da je najbolje da se primi vakcina i da sve bude u redu -rekla je dr Satnković.

Istog je mišljenja i dr Tomislav Ilić , ortoped u borskoj bolnici koji je pozvao građane da se prijave za vakcinaciju, jer je kako ističe to za sada jedina mera koja pruža pravu zaštitu.

-Mnogo je ljudi bilo obolelo i mislim da je vakcinacija spas za sve građane. Verujem da su sve vakcine kvalitetne, verovatno će biti još dorade na kvalitetu, i na dužini trajanja ali  se u svakom slučaju treba vakcinisati -rekao je dr Ilić.

Dr Vesna Radosavljević, direktorica Doma zdravlja u Boru je istakla da će se od 16 januara u kovid ambulanti „Rudar“ obavljati i prvi i kontrolni pregledi za pacijente sa simptomima korona virusa. Ambulanta „Rudar“ će raditi od sedam do 20 sati i tu će se uzimati  antigenski testovi i obavljati kontrolni pregledi.

-I dalje je epidemiološka situacija nestabilna ali je mnogo povoljnija unazad tri nedelje. Znatno je smanjen  broj pacijenata koji se javljaju u kovid ambulantu, i na današnji dan se  55 osoba oporavilo od virusa korona i trenutno je ukupno 315 osoba pozitivno na ovaj virus na teritoriji grada Bora. Dobili smo preporuku ministarstva da odredimo dva doktora i dva medicisnka tehničara, koji će da učetvuju na ispomoći epidemiološkoj službi  u izvođenju i sporovođenju imunizacije. To smo odradili i krenula je imunizacija. Građani Bora pokazuju veliko interesovanje za prijem vakcina. Na portalu E- uprava i građani  mogu da se prijave za onu vakcinu za koju hoće da se opredele. To je jako dobro što je Vlada Srbije omogućila da građani mogu da izaberu koju žele vakcinu da prime-kazala je dr Radosavljević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *