PODIZANJE POPULACIONE POLITIKE NA VIŠI NIVO

Grad Bor posvećuje posebnu pažnju programima koji utiču na poboljšanje demografske slike na ovim prostorima . Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora naglašava da se sve predviđene mere  sprovode sa ciljem povećanja nataliteta u ovom delu Srbije, podizanja populacione politike na viši nivo,  i pružanja pomoći roditeljima u odgajanju dece.

–  U okviru mera koje smo predvideli od 2018. godine u celini za roditeljstvo , odvajamo određena sredstva za populacionu politiku i to za vantelesnu oplodnju, za prvo, drugo, treće i četvrto dete, sve sa ciljem podizanja  razvoja populacione politike – kazao je Milikić.

Samo za vantelesnu oplodnju grad Bor iz budžeta izdvaja 2,5 miliona dinara, od kojih se po jednom zahtevu izdvaja do 250. 000 dinara.  Gradonačelnik Bora je naglasio da se uporedo sa merama u pogledu poboljšanja nataliteta radi i na stavranju uslova za bolje školovanje borskih mališana.

-Obezbeđujemo besplatne udžbenike za svu decu od prvog do četvrtog razreda. Neprestano radimo na stvaranju uslova za bolje školovanje, a jedan od njih je i izgradnja novog obdaništa u naselju Novi gradski centar, što će svakako uticati na smanjenje broja dece na čekanju –dodao je Milikić.

On je istakao da je pažnja usmerena ka deci, odnosno da je stvaranje uslova za kvalitetnije obrazovanje i pružanje podrške roditeljstvu  prioritet grada Bora.

-Počeli smo da ulažemo više u oblast populacione politike pre dve godine. Moraćemo da stvaramo uslove da se i neke nove mere angažuju i upotrebe. Formiraćemo i ustanovu koja će se baviti socijalnom zaštitom gde će veća pažnja biti usmerena na decu sa invaliditetom koja su, takođe,  sastavni deo društva. To mora da se radi sa određenom strategijom kako bi dalo željene rezulatate kroz neki određeni period od par godina –zaključio je Milikić.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u 2018. godini zaključen je 36 321 brak, i prema tom broju načinjen je blagi porast od 0,8% u odnosu na godinu dana ranije. Sa druge strane u 2018. godini, razvedeno je 9 995 brakova, odnosno za 7,9% više u odnosu na 2017. godinu, a od toga najveći broj razvedenih brakova su brakovi sa decom, odnosno 5301 ili 53 odsto. Statistika ukazuje da je prosečno trajanje razvedenog braka prošle godine bilo 13,6 godina. Od 36.321 braka sklopljenog prošle godine, u 28 330 su oba supružnika bila ekonomski aktivna lica, što je iznosilo 78 odsto od ukupnog broja zaključenih brakova.

Tabela 1. Zaključeni i razvedeni brakovi po regionima, 2018.

Tabela 1 Izvor: Republički zavod za statistiku

Podaci o broju zaključenih i razvedenih brakova u Republici Srbiji u 2018. godini korišćeni sa sajta Republičkog zavoda za statistiku. (stat.gov.rs)

Redakcija „Timočkih“

Projekat „Natalitet-alarm za budućnost Bora“ sufinansiran je od strane grada Bora. „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *