“PODRŽI DOJENJE- ZA ZDRAVIJU PLANETU“

Ovogodišnji je slogan kampanje u okviru Svetske nedelje dojenja koja se svake godine obeležava u više od 170 zemalja sveta ali i u Srbiji. Ovakav slogan ukazuje nam na važnost dojenja u očuvanju životne sredine i njen uticaj na klimatske promene, kao i na imperativ zaštite, promovisanja i podrške dojenju za zdravlje ljudi i zdraviju životnu sredinu. Dojenje je stub zdravlja,opstanka i razvoja deteta i ima pozitivne efekte na zdravlje žena . Majčino mleko je osnovna hrana tokom cele prve godine života.

Višestruke su koristi od dojenja.

Majčinim mlekom se novorođenčetu:

– Obezbeđuje pravilan rast i razvoj
– Postiže razvoj i sazrevanje odbrambenog sistema
– Novorođenče se štiti od mnogih bolesti i infekcija
– Obezbeđuje povezanost sa majkom i zadovoljenje potrebe za bliskošću

Prednosti dojenja za majku:

– Pomaže u uspostavljanju emocionalne veze sa detetom
– Doprinosi normalizaciji telesne mase
– Smanjuje rizik od pojave anemije, osteoporoze i pojave malignih oboljenja dojki i jajnika
– Smanjuje rizik od postporođajne depresije

Način na koji se bebe hrane utiče i na očuvanje naše planete. Majčino mleko je prirodna, obnovljiva hrana koja štiti životnu sredinu, proizvedena i isporučena bez zagađenja, pakovanja i otpada.

Sa druge strane , proizvodnja i potrošnja adaptiranih mlečnih formula ima negativan uticaj na životnu sredinu. Korišćenje adaptiranih mlečnih formula utiče na životnu sredinu i klimu zbog načina proizvodnje, pakovanja , distribucije i načina pripreme.

Dojenje je jedno od najboljih ulaganja za spašavanje života dece i poboljšanje zdravstvenog , socijalnog i ekonomskog razvoja pojedinca i nacije.

Obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, tačnije pandemiju COVID-19 uzrokovanu virusom SARS-CoV-2, brojna su pitanja i nedoumice vezane za temu o kojoj govorimo. Jedna od najčešćih pitanja su:

• da li se COVID 19 može preneti preko majčinog mleka?
• da li novorođenče, nakon porođaja, treba odmah staviti uz majku i da li treba da ga doji ako ona ima potvrđen COVID 19?
• koje se higijenske mere preporučuju majci koja doji, a kod koje je potvrđen COVID 19?

S tim u vezi, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je dala osnovne smernice i preporuke,kako za majke tako i zdravstvene radnike koji se bave zdravstveno vaspitnim radom.

• Virus COVID 19 do danas nije nađen u mleku nijedne majke sa suspektnim ili potvrđenim COVID-om 19 tako da prenošenje COVID 19 majčinim lekom i dojenjem nije zabeleženo.
• Dok doji, majka treba da se pridržava određenih higijenskih mera, između ostalog i da nosi medicinsku masku,ako je dostupna,da bi se smanjila mogućnost širenja kapljica sa virusom na dete.
• Ako je COVID 19 potvrđen ili suspektan kod majke koja doji,potrebno je da majka:
– pre svakog kontakta sa detetom opere ruke sapunom i vodom a onda ih i dezinfikuje sredstvom za dezinfekciju na bazi alkohola
– nosi medicinsku masku kada doji
– kašlje ili kija u maramicu, koju će odmah baciti, i koristi sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, ili još jednom opere ruke sapunom i čistom vodom
• Redovno čisti i dezinfikuje površine koje dodiruje.

Zavod za javno zdravlje „ Timok“ Zaječar
Odsek za promociju zdravlja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *