POREZ GRADI VODOVOD U BOLJEVCU

Za dve godine Boljevac je prešao put od opštine sa niskom naplatom poreza do najefikasnije opštine u Srbiji, koja je od Međunarodnog monteranog fonda zatražila dodatno vreme kako bi izmenila zakon o lokalnoj samupravi, što je trebalo da uradi do kraja jula. MMF je tražio da se napravi sistemsko rešenje kako bi se povećala efikasnost srpskih opština, čiji budžeti većim dijelom zavise od transfera iz državne kase.

Ipak, pojedine opštine pokazale su da mogu da funkcionišu i bez pomoći iz Beograda.

– Popunjavali smo prijave tako sto smo merili bukvalno grubu površinu upisivali sve te neophodne podatke za utvrđivanje poreza – kazala je poreska radnica Borjana Paunović.

Na osnovu podataka poreskih radnika, određeni su novi porezi na imovinu, a iznos novca koji je prikupljen iznenadio je sve. U 2013. na osnovu poreza na imovinu u opštini Boljevac je prikupljeno 12.500 evra. Dve godine kasnije – sedam puta više! Meštani ove opštine ističu da redovno plaćaju porez, ali tvrde da je sada i mnogo manji nego pre. I tako razmišlja i većina u Boljevcu.

– Za dve godine, Boljevac je prešao put od opštine sa niskom naplatom poreza do najefikasnije opštine u Srbiji. Za to smo i dobili nagradu 333.000 evra, što je 10 posto godišnjeg budžeta – kaže dr Nebojša Marjanović, predsednik opštine Boljevac.

Predsednik opštine ponosi se nagradom švajcarske vlade, a novac će potrošiti za izgradnju vodovoda. Ponosan je i na naplatu poreza u svojoj opštini.

– Nismo im zavukli ruku u džep, nego smo ih učinili ponosnim da su svesni da svoje obaveze prema opštini izmirili – istakao je Marjanović.

Tajna njihovog uspeha je što su popisali svu imovinu i snizili poresku osnovicu, pa je porastao procenat naplate. Na njih, kažu, treba da se ugledaju i ministri koji sede u Nemanjinoj ulici u Beogradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *