PRINCEZA BILJARICE NADA ANĐELKOVIĆ

Manifestacija „Sveti Jovan Biljober“ održana je u podnožju planine Rtanj. Više stotina učesnika iz svih krajeva Srbije nadmetalo se u platenju venčića, poznavanju lekovitog bilja a bila su organizovana takmičenja u pikadu, nadvlačenju konopca i trci u džakovima. Za one najhrabrije organizovan je i uspon na vrh Rtnja, „Šiljak“ čija je nadmorska visina 1565 metara. Organizatori manifestacije i ove godine bili su Udruženje za lekovito bilje „Dr Jovan Tucakov“, Turistička organizacija Sokobanja i MZ Mužinac.

Zaršni deo manifestacije održan je ispred Zavičajnog muzeja izborom princeze Biljarice i defileom. Za prinzezu Biljaricu izabrana je Nađa Anđelković, prva pratilja je Janja Mladenović a druga Nađa Ratković, sve tri iz Sokobanje.

Svake godine interesovanje za manifestaciju je sve veće.

-Ova manifestacija je započeta pre 25 godina na moju inicijativu. Prve godine bilo nas je tridesetak, profesori sa fakulteta i ljudi koji su se bavili lekovitim biljem. Tada nije postojalo interesovanje meštana iz okolnih sela. Kako su godine prolazile, postepeno se pojavljivalo interesovanje okolnih mesnih zajednica i danas imamo aktivno učešće MZ Mužinac ali tu je prisutna i MZ Vrmdža ali i meštani iz ostalih sela kao i iz same Sokobanje. Od 2000. godine Udruženje „Dr Jovan Tucakov“ organizuje četvorodnevnu edukaciju berača koja se završava 7. jula kada svi koji prođu obuku dobiju i setrtifikate. Interesovanje za obuku je veliko, ove godine imamo farmaceute, pravnike a imamo i ljude koji su pohađali teoretske obuke u Beogradu a sada su došli da kod nas svoje znanje provere na terenu-kaže Nebojša Stanojević, predsednik udruženja „Dr Jovan Tucakov“.

Od pre dve godine uvedeno je i Majstorsko pismo za one koji su se najmanje 20 godina bavili lekovitim biljem. Ove godine pisma su uručena Dragutinu Spasiću iz Jagodine za 30 godina izrade preparata od lekovitog bilja, Andrijani Dimitrijević iz Sokobanje za 20 godina rada sa lekovitim biljem u firmi „Adonis“, Radetu Trifunoviću Drogi iz Sokobanje za 40 godina rada sa lekovitim biljem i šumskim plodovima, Golubu Radovanoviću iz Sokobanje za etno materijal o lekovitom bilju i Oliveru Stanojeviću sa Tare za 30 godina izrade melema, tinktura, ulja i čajnih mešavina.

Prema odluci žirija, najlepši venčić delo je Slavice Đorđević iz Niša, drugoplasirana je bila Nada Matijašević iz Subotice a na trećem mestu se našao venčić Stanojke Vasiljević iz Beograda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *