PRINOSI PŠENICE DO TRI TONE

U ataru sela Rtkovo počela je ovogodišnja žetvena kampanja  u Ključkoj niziji. Kombajni su u punom zamahu  u poljima pod pšenicom  jer najvažniji letnji posao poljoprivrednici nastoje da završe  na vreme i rod  smeste  na sigurno. Nikola Verbunkić  jesenas je pšenicu posejao na 165  hektara i kaže da je rod slabiji od očekivanog jer suprvi prinosi u proseku do tri  tone po hektaru.

-Zrno je solidnog kvaliteta,  vlažnost je 13 do 14  dok je , hektolitarska vrednost 75 procenata. Dug sušni period jesenas i nestabilni vremenski uslovi tokom proleća negativno su  se odrazili na rod pšenice i na parcelama na kojima su primenjene sve agrotehničke mere. Kiša je umanjila kvalitet zrna i doprinela razvoju korova koji otežava žetvu- dodaje Verbunkić.

U kladovskom kraju pšenica je jesenas zasejana na oko 3000 hektara oranica. Tržni viškovi hlebnog žita predaju se na otkupnom punktu kod vage u Rtkovu i u silosu u krugu nekadašnjeg Tehno-Dunava u Kladovu.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Kladovo. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *