PRIPREMLJEN I TREĆI REBALANS BUDŽETA

Ovonedeljna 37.sednica Opštinskog veća u Majdanpeku počela je minutom ćutanja prerano preminulom Mihajlu Sporiću, talentovanom mladom naučniku poreklom iz ovog grada, a nastavljena usvajanjem predloga strateških dokumenata o koji a će konačnu reč dati odbornici SO Majdanpek na predstojećoj sednici.

Odbornici su utvrdili nacrt odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra nepokretnosti od značaja za utvrđivanje poreza na imovinu u narednoj godini. Iznosi će biti neznatno manji od prošlogodišnjih, ali se po tom osnovu ne očekuje smanjenje budžetskih prihoda jer se veruje da će pojačana ažurnost same službe u pogledu naplate i tačnosti prijavljenih površina doprineti da konačan iznos bude nesmanjen. Utvrđen je i nacrt odluke o boravišnoj taksi koji je usklađen sa zakonom i treba da bude podsticajan, stimulativan za fizička lica koja se bave iznajmljivanjem smeštaja.

Nacrt Odluke o budžetu opštine za ovu godinu, odnosno trećem ovogodišnjem budžetu, obrazložen je usklađivanjem sa izmenama Zakona o budžetskom sistemu, čime se primanja korisnika povećavaju sa novembarskom isplatom, a osim toga, prihodi su usklađeni sa desetomesečnim ostvarenjem i umanjeni za 3,8 odsto.

Budžet za narednu godinu je prema iznosima sličan rebalansiranom i u skladu sa fiskalnom strategijom u pogledu planiranih plata, subvencija, socijale, zdravstva, obrazovanja i investicija.

Od svih korisnika, čulo se, stigli su planovi i usklađeni sa najvažnijim dokumentom za narednu godinu. Dobru vest predstavlja činjenica da bi u najskorije vreme trebalo da započne stvaranje uslova da za narednu grejnu sezonu u Majdanpeku bude  spreman kotao od 7MW na sečku, kao jeftiniji energent od sadašnjeg mazuta. To bi za opštinski budžet trebalo da označi i veliko rasterećenje budući da je u ovoj godini opština za mazut već uplatila toplani 187 miliona dinara ne računajući redovne obaveze i 37 miliona dinara za remont kotlova i zamenu mreže. Praktično najveći deo kolača zvanog budžet troši se za grejanje određenog broja Majdanpečana koji koriste daljinsko grejanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *