PROIZVODNJA ORGANSKOG PREPARATA ZA SUZBIJANJE INSEKTA

Žilogriz je insekt mediteranskih zemalja, ali zbog klimatskih promena prisutan je i na našem podneblju i zadaje velike nevolje voćarima.  Ova štetočina posebno napada stabla višnje i šljive, pa su voćari često prinuđeni da vade čitave zasade, kažu poljoprivredni stručnjaci.

Fabrika Unimer nemetali, koja posluje na području Boljevca, priprema pogon u kome će uskoro početi proizvodnja organskog preparata za suzbijanje ove štetočine.

-Naša primarna delatnost je eksploatacija dolomita, proizvodnja kamenog granulata i betonskih profila i ploča raznih dimenzija, ali smo takođe osvojili i proizvodnju organskog đubriva. Trenutno završavamo izgradnju novog pogona za mikronizaciju materijala i proizvodnju preparata pod radnim nazivom „Agrožil“,koji je namenjen suszbijanju sve prisutnije štetočine žilogriza, u voćnjacima širom Srbije. Ovaj preparat će moći da se koristi i kao organsko đubrivo, tako da će voćari moći da računaju na višestruku korist- ističe Ratko Gašić, vlasnik fabrike Unimer.

Ova fabrika na području Boljevca uspešno posluje već petnaestak godina, a osim izgradnje novog pogona, uskoro otvara i novi kamenolom u ataru sela Dobrujevac, za eksploataciju kamena eruptivnog porekla. Kamen je izuzetno redak i posebno je značajan u izgradnji puteva.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Boljevac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *