PROJEKAT „ZDRAVLJE NAS POVEZUJE“

Početkom juna 2020. g. započeta je realizacija projekta „Zdravlje nas povezuje“. Tim povodom, direktorka Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru, Slađana Ristić, uvodnim obraćanjem učesnicima projekta – predstavnicima i članovima Udruženja Roma Zaječar zvanično je najavila početak realizacije projekta „Zdravlje nas povezuje“. Projekat predstavlja rezultat plodotvorne saradnje Zavoda za javno zdravlje i Društva Roma Zaječar koji je odobren i finansiran od strane Ministarstva zdravlja.

Cilj koji je postavljen u projektu „Zdravlje nas povezuje“ odnosi se na poboljšanje higijenskih uslova u domaćinstvima i podizanje nivoa zdravstvene kulture. Početna aktivnost projekta je ispitivanje i identifikacija higijensko-epidemioloških prilika u naseljima u Zaječaru u kojima živi veći broj romskih porodica (naselje Podliv, Kotlujevac, Pišura). Nakon prikupljenih podataka o higijensko-sanitarnom stanju u domaćinstvima, Zavod za javno zdravlje „Timok“ izvršiće dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju pomenutih naselja čime će se direktno uticati na poboljšanje higijenskih uslova u kojima ljudi žive.Sprovođenje mera zdravstveno-vaspitnog rada osiguraće održivost projekta. Podizanje nivoa zdravstvene kulture podrazumeva realizovanje 4 predavanja na temu: odražavanje lične higijene, značaj pravilne (i redovne) ishrane, značaj očuvanja kvaliteta opšteg zdravlja mlade populacije Roma, uročno-posledične povezanosti između zdrave životne sredine i zdravlja ljudi. Prvo u nizu predavanja, održano je 25. juna 2020. g. , uz poštovanje propisanh mera preventivne zaštite.

Direktorka Slađana Ristić naglasila je da je, s obzirom na to u kakvoj se epidemiološkoj situaciji trenutno nalazimo,značaj realizacije projekta utoliko veći.

Druga radionica održana je 02.jula 2020. u sali Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar, a istoj su takođe prisustvovali predstavnici i članovi Udruženja Roma Zaječar. Stručni tim predavača Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar održao je predavanje iz oblasti lične higijene i zaštite životne sredine. U okviru predavanja održana je radionica pod sloganom „Misli zdravo, ti si na potezu“, kroz koju su prisutni proverili svoje znanje o higijeni i zaštiti životne sredine.

Za aktivno učešće u radionici, prisutni su nagrađeni prigodnim higijenskim paketima i zahvalnicama za pokazanu razvijenu svest o značaju lične
higijene i važnosti očuvanja životne sredine.

MI BRINEMO O VAŠEM ZDRAVLJU!!!
Zavod za javno zdravlje “Timok“ Zaječar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *