PROJEKAT „ZDRAVLJE NAS POVEZUJE“

Direktorka Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru Slađana Ristić održala je uvodnu reč čime je započeta realizacija projekta „Zdravlje nas povezuje“. Projekat predstavlja rezultat plodotvorne saradnje Zavoda za javno zdravlje i Društva Roma Zaječar koji je odobren i finansiran od strane Ministarstva zdravlja.

Cilj koji je postavljen u projektu „Zdravlje nas povezuje“ odnosi se na poboljšanje higijenskih uslova u domaćinstvima i podizanje nivoa zdravstvene kulture. Početna aktivnost projekta je ispitivanje i identifikacija higijensko-epidemioloških prilika u naseljima u Zaječaru u kojima živi veći broj romskih porodica (naselje Podliv, Kotlujevac, Pišura). Nakon prikupljenih podataka o higijensko-sanitarnom stanju domaćinstava, Zavod za javno zdravlje „Timok“ izvršiće dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju pomenutih naselja čime će se direktno uticati na poboljšanje higijenskih uslova u kojima ljudi žive. Sprovođenje mera zdravstveno-vaspitnog rada osiguraće održivost projekta. Podizanje nivoa zdravstvene kulture podrazumeva realizovanje četiri predavanja na temu odražavanja lične higijene, značaju pravilne (i redovne) ishrane, značaju očuvanja kvaliteta opšteg zdravlja mlade populacije Roma, uročno-posledične povezanosti između zdrave životne sredine i zdravlja ljudi. U četvrtak 25. juna realizovano je prvo u nizu predavanje poštujuću sve propisane mere preventivne zaštite.

Pre nego je poželela uspešan rad na predavanju i radionici direktorka Slađana Ristić naglasila je da je, s obzirom na to u kakvoj se epidemiološkoj situaciji trenutno nalazimo, značaj realizacije projekta je utoliko veći.

Zavod za javno zdravlje „Timok“ Zaječar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *