PROTEST MEŠTANA BORSKOG SELA VELIKI KRIVELJ

Nedaleko od zgrade generalne direkcije Ziđin Cooper Bor, nekadašnjeg RTB, okupilo se danas oko 100 meštana borskog sela Veliki Krivelj kako bi izrazili nezadovoljstvo rešavanjem dugogodišnjih problema ove lokalne zajednice nastalih usled rudarenja na ovim prostorima.

Kriveljani traže aktivnije učešće lokalne kriveljske zajednice u predlaganju rešenja u vezi sa izradom Prostornog plana posebne namene (PPPN) Borsko- majdanpečkog rudarskog basena, kao i iznalaženje opšteprihvatljive cene nekretnina na prostoru KO Krivelj u fazi eksproprijacije i stečena prava na osnovu važećeg PPPN kada su u pitanju modaliteti naknade, kao što su metar kvadratni za metar kvadratnog stambenog i ekonomskog prostora i za obradljivu zemlju.

-Od Vlade Srbije i ministarstva rudarstva i energetika i finansija tražimo da se sve finansijske I imovinsko pravne obaveze preuzete formiranjem nove kompanije koje su sada pripale Ziđinu Cooper Bor prema meštanima Krivelja namire do kraja juna. Tražimo I da nam se omogući uvid u primopredajnu dokumentaciju koja  je Ziđin Cooper Bor dostavljena od RTB a tiče se obaveza prema našoj lokalnoj zajednici. Od Ziđina zahtevamo i da nam dostave u roku od mesec dana zatečeno stanje, odnosno kvalitet vode, zemljišta, vazduha koje je pod uticajem prašine i nitritnih gasova kao i stanje objekata u bližem i daljem okruženju Rudnika „Veliki Krivelj“ i „Cerovo“, kao i aktiviranje monitoring procesa kod miniranja koji RTB nije još stavio u funkciju u organizacijskom i kadrovski kompetentnom smislu-navodi se u zahtevima Kriveljana – zahtevi su meštana Krivelja.

Meštani Krivelja su naglasili da ovaj skup nema političku pozadinu kao i da odgovore na njihove zahteve i početak rešavanja navedenih problema očekuju najkasnije do 15. juna.

-Naši zahtevi će biti prosleđeni Vladi Republike Srbije, predsedniku države Aleksandru Vučiću, ministarstvima rudarstva i energetike, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i Ministarstvu zaštite životne sredine, menadžmentu Ziđin Copper Bor, lokalnoj samoupravi. Ukoliko do 15. Juna ne bude odgovora bićemo primorani  da se ponovo organizujemo javno i u Beogradu ispred Vlade Srbije tražeći da se Vlada ako ne mogu resorna ministarstva uključi u rešavanje ovih problema, a rešavanje ove problematike zatražićemo i kod evropskih institucija– rekao je Dragoslav Nikolić, potpredsednik Saveta MZ Veliki Krivelj.

3 comments on “PROTEST MEŠTANA BORSKOG SELA VELIKI KRIVELJ

  1. Deksi kaže:

    Ovo je skup ne mestana nego skup opozicije , to jest ljudi koji podrzavaju Savez za Srbiju a ima i clanova loji su tu .

  2. Caca kaže:

    Protest meštana Krivelja je politički skup po nalogu SZS.

  3. Zeljko kaže:

    Gde se sve nece umesati ovaj szs. Indijanci se hvataju za slamku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *