RADOST ŽETVE OKUPILA VIŠE OD STOTINU UČESNIKA

Selo Podgorac, sa blizu dve hiljade žitelja, najveće je na području opštine Boljevac. Ovo je jedno od retkih sela u kojima ima mladih ljudi, koji su svoju egzistenciju vezali za rodno mesto.  Rešenost da se društveni život obogati tokom letnjih meseci, izrodila je manifestaciju pod nazivom „Radost žetve“, koja je prvi put organizovana prošle godine, sa namerom da postane tradicionalno okupljanje čuvara tradicije, sa akcentom na hleb, koji je vekovima bio ključ opstanka svakog seoskog domaćinstva.

Ove godine, na manifestaciji „Radost žetve“ je učestvovalo više od stotinu folklorista, sportista i članova udruženja, koji su se predstavili na izložbi tradicionalnih jela, pripremljenih u slavu hleba i žita.

Posetioci su bili u prilici da probaju različite vrste hleba, pogača, pita i drugih jela od namirnica koje su gotovo zaboravljene.

– Manifestacija je ove godine dobila na intenzitetu, pre svega po broju učesnika koji su se predstavili, što je opravdalo naša nastojanja da Podgorac dobije jedan novi sadržaj, koji će obogatiti društveni i kulturni život – ističe Dejan Karabašević, predsednik Etno kluba Podgorac, koji kao organizator potpisuje manifestaciju„Radost žetve“.

Osim izložbe tradicionalnih jela, održana su i sportska takmičenja u narodnom višeboju, a u kulturno-umetničkom delu programa su se predstavili folklorni ansambli iz Rgotine, Zlota i sela domaćina.

Najuspešnijim učesnicima su dodeljena i prigodna priznanja.

Sudeći po želji organizatora i interesovanju učesnika,sva je prilika da će „Radost žetve“ u Podgorcu, dobiti adekvatno mesto u kalendaru letnjih etno manifestacija opštine Boljevac.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Boljevac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *