RASTE BROJ OBOLELIH OD VIRUSA KORONA U BORU I ZAJEČARU

Broj obolelih od virusa korona je u porastu na teritoriji grada Bora, gde je zabeleženo još sedam novih slučajeva, pozitivnih na Kovid-19. Trenutno je ukupno 31 osoba obolela od ovog virusa.

-Povećava nam se broj obolelih, i dalje je nestabilna epidemiloška situacija. Još uvek nemamo preveliki broj zaraženih da bi epidemilošku situaciju okarakterisali kao preteću ali imamo virusa među nama koji je krenuo da povećava broj obolelih kod naših sugrađana. Stručno operativni tim je razmatrao pooštravanje mera koje će narednih dana biti uvedene u skladu sa merama republičkog Kriznog štaba. Klinička slika novoobolelih pacijenata je laka, većina njih je bez simptoma, dvoje pacijenata je smešteno na Grudnom odelenju borske bolnice a ostali  su u kućnoj izolaciji. Čak i oni sa lakšim simptomima su upućeni u Kovid ambulantu na detaljnije analize. Sagledavajući strukturu obolelih, najviše je osoba starosti od 60 i više godina-rekla je na današnjoj konferenciji za novinare dr Javorka Stankulić, načelnica Epidemiološke službe Doma zdravlja u Boru.

Dr Vesna Radosavljević, direktorica borskog Doma zdravlja je kazala da svi koji osete simptome treba odmah da se jave u Kovid ambulantu.

-Primetili smo da se većina pacijenata na prvom mestu žali na kašalj, dok se  temperatura  kreće od 37,2 a u nekoliko slučajeva je išla i do 39, što je bilo kod dva pacijenata koji su odmah upućeni na bolničko lečenje. Svi koji osete temperaturu 37,2  neophodno je da odmah dođu u Kovid ambulantu kako bi da uradili laboratoriju,  snimak pluća i sa pregledom će se utvrditi da li se radi o upali pluća. Moram da naglasim da se sve veći broj pacijenata javlja uglavnom i sa početnim upalama pluća. Nemamo nijednog pacijenta na čekanju i danas je uzeto 19 briseva-rekla je dr Radosavljević.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić naveo je na svom fejsbuk profilu da došlo do naglog skoka broja inficiranih na teritoriji grada i da je na osnovu 29 obrađenih uzoraka osam osoba pozitivno na Kovid-19. Od tog broja, šest je osoba muškog pola i dve ženskog, starosti između 29 i 75 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *