RAZVOJ SEOSKOG TURIZMA

Selo Gornjane

Prema podacima sa poslednjeg popisa stanovništva iz 2011.godine na teritoriji grada Bora živi 48.615 stanovnika od čega je 14.455 ljudi u borskim selima. Bor i okolina po svojim prirodnim obeležjima predstavljaju jednu od najinteresantnijih geografskih celina u Srbiji.

Istočni deo zahvataju planine: Stol, Mali i Veliki Krš, Deli Jovan i Gornjanska visoravan.Tu je i Brestovačka banja sa lekovitim svojstvima njenih voda, Borsko jezero, Crni vrh, Zlotska pećina koji su iz godine u godinu sve primamljiviji turistima. Prema podacima iz dokumenta Opštine i regioni u Republici Srbiji u 2019. godini, u 2018. godini u Boru boravilo je 12156 turista, od čega 9309 domaćih, a 2847 stranih turista koji su ostvarili 32682 noćenja, što Bor svrstava na 15 mestu među 24 gradova u Srbiji po broju turista.U Strategiji održivog razvoja opštine Bor za period 2011-2021.godine se posebno ističe da ovaj deo Srbije raspolaže obnovljivim prirodnim resursima čije bi održivo korišćenje omogućilo privredni razvoj lokalne zajednice, razvoj turizma kao i razvoj sela.

„Broj gradskog stanovništva je po popisu iz 2002. godine iznosio 39.387 stanovnika i isti je za 15.598 stanovnika manji u odnosu na broj gradskog stanovništva po popisu iz 1991. godine, dok je broj seoskog stanovništva u posmatranom periodu povećan za 11.515 i po popisu od 2002. godine iznosi 14.995 stanovnika. Razlog ovakvom negativnom odnosu kretanja gradskog u odnosu na seosko stanovništvo treba tražiti u socio-ekonomskom razvoju koji treba biti usmeren ka poljoprivredi i turizmu, kao alternativnim pravcima razvoja i evidentnoj tendenciji stanovništva ka povratku u sela.“-navodi se u Strategiji održivog razvoja opštine Bor za period 2011-2021.godine. U ovom dokumentu jedan od strateških ciljeva i prioriteta u okviru vizije i planova je da će Bor u 2021. godini biti mesto u kome se poštuju ekološki standardi, gde su revitalizovana sela i mesto koje će predstavljati atraktivnu turističku destinaciju, obogaćenu raznovrsnim sadržajima za odmor, sport, rekreaciju i zabavu, sa posebnim osvrtom na razvoj seoskog turizma i smeštaja u domaćoj radinosti.

Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora

-Bez obzira što je virus korona poremetio privredne i finansijske aktivnosti i razvoj lokalnih samouprava mislim da je grad Bor u pogledu razvoja turizma ostao dosledan tom cilju. Uporedo sa razvojem putne  infrastrukture u selima razmišljamo i o razvoju seoskog i turizma u celini.   Čeka nas asfaltiranje puta ka planini Stol, koja je veoma atraktivna turistička destinacija. U prethodnom periodu je završena Studija razvoja turizma na teritoriji grada Bora koja je definisala pravce i načine razvoja turizma koju zbog korona virusa nismo bili u mogućnosti da javno prezentujemo, ali mislim da ćemo naredne nedelje održati prezentaciju uz minimalno prisustvo naših sugrađana-kazao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

I turizam u Srbiji beleži rast poslednjih decenija. Oko 80 odsto teritorije obuhvataju ruralna područja, ali je seoski turizam najmanje razvijen. Osim što se seoski turizam javlja kao osnovni pokretač razvoja sela, njegovim razvojem se podstiče rast poljoprivrede, seoski turizam kreira i nova radna mesta čuvajući postojeća, daje šansu za plasiranje proizvoda domaće radinosti, otvara mogućnosti za nove poslovne šanse. Rzvoj seoskog turizma utiče i na mlade jer sprečava migraciju, odnosno odseljavanje u veće krajeve. Razvoj seoskog turizma pretpostavlja očuvanjeprirodne sredine, lokalne kulture, tradicije, običaje a pored svega nudi šansu za izgradnju boljih puteva i razvoj infrastrukture.

Izvori: Republički zavod za statistiku, Strategija održivog razvoja opštine Bor za period 2011-2021.godine

Projektni tim „Timočkih“

Projekat „Razvoj turizma za spas sela“ sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. “Stavovi izneti u podržanom medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *