REBALANS OPŠTINSKOG BUDŽETA

Deveta sednica Skupštine opštine Majdanpek, održana prošlog petka bez prisustva odbornika opozicije, bila je “ekspresna” uprkos obimnom dnevnom redu i završena je za samo malo više od pola sata.

Drugi ovogodišnji rebalans, o kojem je održana javna rasprava i za koji je “zeleno svetlo” prethodno dalo Opštinsko veće oslonjen je na za 7,3 miliona umanjene prihode koji sada  iznose milijardu 263 miliona dinara, a rashodi 1,415 milijarde dinara. Iskazani deficit od 152 miliona dinara će biti pokriven neutrošenim sredstvima iz prethodnih godina. Osnovni razlog za drugo ovogodišnje prekrajanje plana opštinske kase je projekcija prihoda na osnovu osmomesečnog prihoda, činjenica da je ukinuta taksa za zaštitu životne sredine, kao i preraspodela troškova u skladu sa uštedama na pozicijama putovanja, usluge i materijal u korist socijalnih davanja i subvencija, kao i mogućnost zaduživanja za finansiranje nabavke energenata za majdanpečku toplanu. Praktično, uslovljen je pre svega, dodatnim izdvajanjima za JKP „Majdanpek“ kako bi se obezbedilo nesmetano daljinsko grejanje tokom predstojeće zime.

-Zahvaljujući sredstvima koje je izdvojila lokalna samouprava, građani Majdanpeka mogu računati na stabilnu i kvalitetnu grejnu sezonu, bez poskupljenja usluga daljinskog  grejanja, iako je mazut, koji toplana koristi kao energent još prošle godine značajno poskupeo – rekao je Dragan Popović, predsednik Opštine Majdanpek i zamolio korisnike da redovno izmiruju svoje obaveze, te tako doprinesu da grejanje bude kvalitetno.

Odbornici su usvojili i izmene Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom. Tom odlukom se, kako se moglo čuti na sednici Opštinskog veća, pooštravaju uslovi za isključenje stanova sa toplovodne mreže sistema za daljinsko grejanje. Jer, zbog toga što je isključivanje sa mreže odobravano pojedinim stanarima, trpele su njihove komšije, ustvari, brojni korisnici daljinskog grejanja, koji uredno plaćaju svoje obaveze, a imaju loš kvalitet grejanja zato što se stanovi do njih ne greju.

Pored ostalog, odbornici lokalnog parlamenta usvojili su Izveštaj o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti  javnih preduzeća u prvoj polovini godine, Odluku o stipendiranju učenika i studenata i na kraju zasedanja, osudili prošlonedeljni incident, u kojem je oštećen automobil Ivana Maksimovića, šefa odborničke grupe SNS u SO Majdanpek.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *