SAHRANJENA BOBANA MOMČILOVIĆ VELIČKOVIĆ

Višestruka evropska šampionka u streljaštvu Bobana Veličković Momčilović sahranjena je danas na Novom groblju u Boru. Pre sahrane, tačno u podne, održana je komemoracija povodom njene smrti u sali borske Muzičke škole „Miodrag Vasiljević“.

-Kada imamo ponos, i kada ga izgubimo, izgubili smo sebe. Grad Bor je izgubio svoj ponos, prerano, premlado, velikog, odgovornog, dobrog čoveka, dobrog sportistu. Bobana nam je pokazala i umela da dokaže kako i zašto treba da živimo i kako treba da se borimo. Ovo je jedan od najtužnijih trenutaka u istoji grada Bora. Svi ćemo te pamtiti Bobana po tome koliko si bila veliki čovek, kako si dobrih i velikih rezultata donela za svoj grad, kako si umela da se nasmeješ, posavetuješ i koliko si se borila za sebe ,svoju porodicu i za svoj grad. Ostavila je veliki trag u srcima građana Bora. Jedina borba koju si izgubila desila se prerano i siguran sam da će te grad Bor pamtiti po onome što si bila a to je veliki sportista i veliki čovek velikog srca. Neka ti je večna slava -ovim rečima se u ime grada Bora od Bobane oprostio gradonačelnik Aleksandar Milikić.

Trofej koji se dodeljuje svake godine za najuspešnijeg mladog sportistu Srbije , ubuduće će nositi naziv Trofej Bobane Veličković Momčilović., naglasio je na komemorativnom skupu Damir Štajner,   generalni direktor Olimpijskog komiteta Srbije .

-U ime Olimpijskog komiteta Srbije i u svoje lično ime iskazujem porodici saučešće povodom Bobaninog preranog i nesrećnog odlaska. Nema rečima kojima se može nadoknaditi gubitak koji vas je zadesio. Bobanin gubitak je za našu sportsku zajednicu neizmeran i nenadoknadiv gubitak. Sa samo 31.godinom već je ostvarila dva učešća na Olimpijskim igrama 2012 u Londonu i 2016. u Rio De Žaneiru i bili smo sigurni da će naredne godine po treći put predstavljati zemlju na Olimpijskim igrama u Tokiju i tamo osvojiti medalju. Tri puta je bila prvak Evrope u pojedinačnoj konkurenciji a pet puta osvajala zlato u ekipnoj komkurenciji. Nikada se nije postavljalo pitanje da li si ti najveća. Činila si da jedan individalni sport bude timski je ostvarila sportskih uspeha –rekao je Štajner.

Na skupu je govorio i dr Nenad Putnik, predsednik Streljačkog saveza Srbije.

-Okupili smo se na ovaj tužan skup da se oprostimo od najznačajnije sportiskinje grada Bora, plemenite, drage osobe. SSS ostao je bez svoje uzdanice, reprezentacija bez nezamenljivog člana a evropsko i sportsko streljaštvo bez jedne od najvećih šampionki. Bila je od onog retkog i jedinstvenog kova od koga se grade vrhunski asovi. Poslednju titulu je osvojila u februaru ove godine i to dok je čekala prinovu. Nedostajaće svima nama-poručio je dr Putnik.

Od Bobane se oprostio i njen dugogodišnji trener Boban Marković, koji je prisutnima govorio o Bobaninim počecima u streljaštvu, kada je sa dvedrugarice došla u klub Bor030 sa željom da trenira streljaštvo.

– Ona je borac i  sve je prepreke uspevala da prebrodi srcem lavice. Svojim najmilijima ostavila je sina, unuka Vukašina koji nastavlja i život i sećanje.  Vidimo se Boki – između ostalog kazao je Marković.

Legendarna Jasna Šekarić, takođe je gvoroila na komemoraciji drhtavim i tužnim glasom, opraštajući se od Bobane.

-Ništa više nije važno, jer će ona zauvek sotati da fali. Nema sam od bola i  ne znam šta bih rekla što bi moglo da pokrije sve ono lepo što sam uz nju proživela-kazala je Šekarić.

Suprug Bobane, Miodrag Momčilović posvetio joj je stihove Besmrtne pesme, koji su pročitani na skupu a puštena je i pesma Vlade Divljana “Samo jednu ljubav imam”.

Na sahrani se prisutnima obratila poznata sportiskinja Zorana Araunović.

-Više od 10 puta slušala je himnu Srbije sa pobedničkog postolja. Sa takmičenja u Vroclavu se vratila sa dva zlata i još jednim zlatom u stomaku i odmah otišla u Bor. Bor joj je bio sve i nijedno mesto na svetu nije moglo  da joj zameni njen rodni grad. Boba i Miša, nikako nije išlo jedno bez drugog i svedoci smo ljubavi koje se samo mogla videti na filmskom platnu – između ostalog, poručila je Araunović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *