SANACIJA GRADSKOG KEJA

U utorak, nakon sastanka sa  direktorom HE „Đerdap“ i predstavnikom izabranog izvođača radova, od Dragana Popovića, predsednika opštine Majdanpek saznali smo da će  za 10-tak dana, dakle, već tokom maja, početi sanacija svih oštećenja gradskog keja u Donjem Milanovcu. Očekuje se da taj veliki posao bude završen za mesec, mesec i po dana. Pored toga, gradiće se zaštitni razbijač talasa, odnosno naper, koji bi bio garancija da se slične situacije neće ponavljati, a da li ove ili naredne godine, znaće seo uskoro. Dobru vest predstavlja informacija da je za taj posao počela priprema neophodna dokumentacija.

Podsetimo, krajem februara, nakon nezapamćenog nevremena, Opštinski štab za vanredne situacije Majdanpek,  proglasio je vanrednu situaciju. u Donjem Milanovcu. Gornjak koji je tog prepodneva duvao olujnom jačinom, podizao je talase visoke i desetak metara te na više mesta jako oštetio, a mestimično čak urušio gradski kej, koji, inače, celom dužinom  opasava veštački izdignut plato na kojem je pre više od pola veka podignuto naselje. Talasi su oštetili i povez,  pontonsku marinu u blizini gradske plaže, na kojoj čak ni šipovi i četiri sidra od po dve tone nisu   bili od pomoći da ne dođe do loma i razdvajanja. Na više mesta oštećena je i kamena obaloutvrda šetališta izvan same varoši.

Početkom maja, tek nešto slabiji vetar od pomenutog, razornog, prouzrokovao je nova oštećenja keja, praktično, izazvao dalje potkopavanje,  i  dodatnu zabrinutost građana i odgovornih ljudi u opštini Majdanpek koji su od predstavnika HE “Đerdap” koji ima trajnu obavezu održavanja priobalja duž đerdapske akumulacije zatražili hitno rešavanje ovog više nego ozbiljnog problema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *